Published On: Thu, Jan 16th, 2020

FILANDRA: Kad ponizimo svoje susjede Hrvate i nametnemo Komšića Hrvatima, mi Bošnjaci rušimo tradiciju naše zemlje Bosne i Hercegovine

Mi imamo višestoljetnu tradiciju nacionalnog predstavljanja.

Kada je u ovu zemlju došao Omer-paša Latas 1850. godine, tada mu četiri sarajevske zajednice, pravoslavci, katolici, muslimani i Židovi, idu ususret dočekati ga.

To je zapravo naša tradicija, nije to nikakva sladunjava priča BiH i jedan ne može predstavljati drugoga – istaknuo je dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Židove su u međuvremenu istrijebili fašisti i nacisti 40-ih godina.  Na redu su Hrvati?

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Šaćir Filandra smatra da je “nekulturno i nepošteno” da Bošnjaci nametnu Hrvatima Željka Komšića za člana bh. Predsjedništva.

– Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana Predsjedništva, njihova predstavnika. Ovaj potez je besmislen i, rekao bih, nekulturan – rekao je dekan Filandra.Nezadovoljstvo je apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti.

Hrvati moraju  odagnati sumnje da bi izmjena Izbornog zakona mogla  biti temelj za uspostavu trećeg entiteta kao što to smatraju Bošnjaci – rekao je dekan Filandra.

– Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika – objasnio je.