Subota, 13 travnja, 2024

FERGUSON: BiH je najgora u Europi za pokretanje biznisa

Must Read


“BiH je zemlja u kojoj je teško poslovati, s najrigidnijim zakonodavstvom o radu u regiji, s porezima među najvišim u Europi i na dnu svjetskih rang-lista o lakoći pokretanja biznisa i dobijanja dozvola”, napisao je na svom blogu britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson.
Upozorio je da su doprinosi za socijalnu zaštitu u visini od 15,5 posto bruto društvenog proizvoda najviši u jugoistočnoj Europi, ali da premalo tog iznosa ide najsiromašnijima u društvu, dok veliki dio ide bogatima.
Ferguson je napisao da je upravo iz tog razloga neophodno provođenje Reformske agende o kojoj, kako je naglasio, građani BiH premalo znaju i imaju pogrešne pretpostavke. Najvažnija razlika u odnosu na protekle inicijative je, kako je objasnio, da ovaj put međunarodna zajednica nije ta koja određuje agendu, već da su prioritete, koje EU podržava, odredile bh. vlasti i entitetske vlade.
“Ove godine se očekuje rast bh. ekonomije od 2,8 posto, ali zbog niske osnove ovaj rast je jednostavno prespor. Ekonomija je opterećena ogromnim javnim sektorom koji, samo da bi opstao, već troši skoro 50 posto BDP-a, a koji dodatno raste, kako veličinom, tako i troškom, i u kome se plaće povećavaju puno brže nego u privatnom sektoru”, istakao je.
Upozorio je da su politička i socijalna ekonomija ove zemlje neuravnotežene i neodržive i da je jedini način da se ovi problemi rješavaju putem ozbiljnog i kontinuiranog programa reformi. Dodao je da je korupcija široko rasprostranjena, a da je čak 60 posto mladih nezaposleno.
Pojasnio je da će se vlasti pokušati boriti protiv sive ekonomije reformiranjem i pojednostavljenjem poreznog sustava i uvođenjem snažnijeg sustava inspekcija i kazni.
“Može se očekivati povećanje akciza na potrošnju, na primjer, goriva ili alkohola, kako bi se financirala poboljšanja u cestovnom i zdravstvenom sektoru”, rekao je on te naglasio da je potrebno smanjenje birokracije, poreza i parafiskalnih nameta, te jačanje pravne sigurnosti ugovora i ubrzano rješavanje komercijalnih sporova, prenosi Dnevni avaz./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -