Published On: Uto, pro 27th, 2016

FERGUSON: "Želimo da BiH bude sigurna, stabilna i prosperitetna"

Nakon što je prošlog tjedna iznenadio  BH građane izjavom o u unutarnjim pitanjia BIH, što nije tipično diplomatama stranih zemalja,  britanski veleposlanik Ferguson dao je izjavu za FENU kojom se  na neki način vraća u pristojne diplomatske okvire djelovanja. Naime nakon potpisivanja Daytona, mnogi strani veleposlanici u našoj zemlji, posve normalno su djelovali kao unutarnji političari, budući da je Aneks4 tek bio potpisan, no postavlja se pitanje, o kojem suverenitetu BiH govorimo ako se  i 20 godina nakon Daytona određeni broj veleposlanika u BIH (dakako ne svi) ponašaju kao politički akteri i unutarnji autoriteti. Koliko god njihove namjere bile dobre po našu zemlju, na taj način ponižava se suverenitet BIH, obesmišljava se predstavnička demokracija u BIH i ponižavaju se domaće BIH institucije. I cijeli sistem naprosto onda nema smisla.
Ne  pišemo ovo da isprovociramo g. Fergusona, ili bilo kog drugog od stranih diplomata, nego čisto kao molbu, da razmisle, koliko uplitanje stranih diplomata u unutarnji javni prostor ima smisla ako se želi pomoći BIH da postane jaka i suverena država. Istupi u smislu poboljšanja borbe protiv korupcije, pomoći BIH i slično u svakom slučaju su dobrodošli no gušenje svakog dijaloga o novom BH Ustavu, na način da se domaće političke snage obeshrabre na tom putu što može dobrog donijeti BIH? Postoje diplomatski protokoli kako se to čini i ovaj put ih molimo da ih se drže. Onako kako se naši diplomati u njihovim zemljama drže tih istih protokola. Naime nezamislivo je da BH ambasador u Britaniji javno polemizira o unutarnjim odnosima Škota, Engleza i Sjevernih Iraca.
Što je najsmješnije, upravo lažni intelektualci,  ta destruktivna šaka jada, ili tzv. sarajevska ljevica, koja je u pravilu desnica koja služi kao support najvećem nacionalizmu u zemlji, zagovara ostanak u BIH partije pogodnih diplomata. BIH je praktički jedina drava na svijetu u kojoj stran diplomati predstavljaju dio izvršne , pa čak i sudske vlasti ako se pogledaju neke najnovije afere s Tužiteljstvom BIH. Razlika je tek u tome što ih ne biraju BH građani za razliku od domaćih političara. Uzmimo primjerice Inzka. Iako se radi o čovjeku skromne političke inteligencije, o čemu govore njegove najnovije izjave, kojeg plaćamo 25.000 Eura mjesečno, barem mi koji smo EU državljani, on nikada za svoje katastrofalne pogreške neće odgovarati građanima BIH kao niti itko od njegovih prethodnika. Recimo za pljačku BH građana od 2010 do 2014 ili za katastrofalno narušavanje  bošnjačko hrvatskih odnosa u FBIH za što se do dan danas nije ispričao ni Hrvatima niti Bošnjacima.
Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson ponovio je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo želi da BiH bude sigurna, stabilna i prosperitetna, ali je ocijenio da zaostajete za drugim zemljama regije u različitim poljima zbog čega i podržavaju reforme koje se provode s ciljem jačanja i stabiliziranja ekonomije, otvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine prava, ali i s ciljem borbe protiv korupcije.
U intervjuu za novi broj magazina “Start” Ferguson je izrazio zadovoljstvo što je britansko-njemačka inicijativa bila katalizator inicijalnih reformi, no naglasio je da se još mnogo toga treba uraditi, dodajući da Velika Britanija u tom smislu osim političke, pruža i praktičnu podršku.
– Trošimo milijune funti svake godine da bismo napravili pomak s Reformskom agendom. Primjera radi ove godine financirali smo konsultante da rade s bh. državnim i entitetskim ministarstvima na izradi državne transportne strategije za koju se nadamo kako će “otključati” milijune eura financijskih sredstava za izgradnju novih autoputeva i cesta – podsjetio je Ferguson.
Dodao je i da se radi na uvođenju online sistema za registraciju novih kompanija širom BiH što bi trebalo značajno smanjiti utrošeno vrijeme i novac poduzetnika.
Velika Britanija podržala je aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Europskom unijom, a Ferguson je naglasio da je aktivacija SSP-a odgađana zbog neuspjeha bh. političkih vođa da postignu konsenzus o pitanju nekih ključnih reformi.
– Ovo je gotovo postao simbol nemogućnosti BiH da ispuni svoj potencijal i da postigne napredak na putu ka pristupanju EU. Nakon prosvjeda 2014. godine odlučili smo da se nešto mora promijeniti i da moramo pronaći način da se injektira pozitivni zamah i da se stimuliraju reforme – ocijenio je veleposlanik.
Podvukao je i da je to bila početna točka britansko-njemačke inicijative koja ne samo da je naglasila važne rane reforme nego je uspjela da odblokira europski put BiH budući da je SSP aktiviran 1. lipnja prošle godine, a od tada je BiH predala zahtjev za članstvo u EU i dobila upitnik.
Odgovarajući na pitanje o tome koliko bi brzo trebalo ići odgovaranje na pitanja iz Upitnika Europske komisije za pridruživanje BiH Europskoj uniji, Ferguson je kazao da je to pitanje za bh. vlasti, ali je podsjetio da je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo podršku Direkciji za europske integracije i sedam županijskih vlada da se pripreme za upitnik.
– Dostavljanje upitnika važan je korak naprijed, ali će odgovaranje na upitnik biti veliki test za složeni sistem vlasti i za mehanizam koordinacije. Istovremeno, važno je da upitnik ne odvuče pažnju s potrebe da se nastavi s važnim socio- ekonomskim reformama. BiH neće dobiti kandidatski status ako ne uvjeri EU da je iskreno predana putu pozitivnih reformi – kazao je Ferguson.
Kada je u pitanju uspostavljeni mehanizam koordinacije, tijelo kojim bi BiH trebala usuglašenim stavovima razgovarati s EU, Ferguson je ocijenio da je sporazum o uspostavljanju tog mehanizma važno postignuće budući da su bile potrebne godine složenih pregovora da bi se došlo do toga.
– Dogovoreni mehanizam je složen, ali je složen i sistem vlasti. Sve dok postoji politička volja da to funkcionira, mehanizam će imati stabilizirajuću ulogu na širu političku situaciju jer traži da svi nivoi vlasti u BiH poštuju ustavne odgovornosti i surađuju. Bit će interesantno vidjeti kako ovo funkcionira u praksi, kada se počne s radom na upitniku – zaključio je veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson u intervjuu za novi broj magazina “Start”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>