Subota, 25 svibnja, 2024

Felix Baumgartner skočio s više od 39 kilometara

Must Read

Felix Baumgartner skočio  s visine  od 39.045 metara  povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

-Nakon 32 sekunde slobodnoga pada probio je zvučni zid brzinom 1.137km/h time oborivši rekord za probijanje zida ljudskim tijelom.

-Nakon 4 minute i 19 sekundi otvorio je privi padobran, a pošto je uspješno otvorio sva četri padobrana uspješno je sletio u 20:16h.

Felix je rekao je nekoliko sati prije polijetanja:

”Naravno, kao prva osoba koja je probila zvučni zid u slobodnom padu bit ću  ponosan. No, itekako sam svjestan činjenice da će zahvaljujući ovoj misiji buduća svemirska odijela pružati više sigurnosti svemirskim turistima i astronautima. Za moju porodicu i prijatelje najvažniji će biti moj siguran povratak na zemlju”,

Felixovo odjelo u sebi ima ugrađen sustav za održavanje života bez kojega ne bi mogao preživjeti na tako velikoj visini. Bez ovog savršeno izrađenog odjela skok jednostavno ne bi bio moguć jer bi krv i tekućine u Felixovu tijelu počele ključati te bi ubrzo nakon toga i preminuo.

Ovim je skokom „probio“  tri rekorda:

-probio je zvučni zid ljudskim tijelom,

-najbrži slobodan pad (dužina njegovog slobodnog pada iznosila je 36.529 metara),

-najviši let čovjeka balonom.

 

 

Ogromni balon ispunjen helijem u svojem će završnom, punom, izdanju biti nešto niži od Eiffelovog tornja dok će svojom veličinom biti jednak stadionu Real Madrida, Santiago Benrabeua. Također valja napomenuti kako je njegova debljina tek nešto veća od 0.002 cm što je tanje od prozirne folije za zamatanje sendviča.

 

 

“Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali”, rekao je Baumgartner prije no što se iz kapsule bacio u prazninu.

 


Skok je izravno prenosila mrežna stranica www.redbullstratos.com, putem 35 kamera na tlu i u zraku, a neke od njih bile su pričvršćene za Baumgartnerovo odijelo. Na YouTube-u njegov je skok pratilo više od 8 milijuna korisnika

 

Iza Felixovog rekorda stoji cijeli niz stručnjaka, a stručni tim misije Red Bull Stratosa brojao je oko stotinjak članova, među kojima i njegov mentor, sada već stari vlasnik slavnog rekorda, Joseph Kittinger, inače član ekipe Red Bull Stratosa i umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 16. kolovoza 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

 Felix Baumgartner (Red Bull Stratos) and Joe Kittinger (Project Excelsior) together

 

Čestitke

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -