Published On: Pon, ruj 12th, 2016

FEDERALIZAM NIJE SEPARATIZAM: Hrvatski narod u BiH je doveden u neodrživu političku situaciju

Posljednjih nekoliko tjedana Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva i šef HDZ-a, ponovo je u fokus javnosti vratio inicijativu o reorganizaciji BiH na četiri federalne jedinice.
Nikola Lovrinović, šef Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu BiH, zaključuje da je hrvatski narod u BiH doveden “u neodrživu političku situaciju nakon krupnih intervencija u Washingtonskom sporazumu”.
“BiH ili će biti sukladna mirovnim sporazumima, ili je neće biti. Naravno, mijenjati se može kako stoji u sporazumima, dogovorom strana. Ne znam kakva će konkretna rješenja biti na kraju, ali to je stvar za razgovor i dogovor. Narodi i građani će nakon dogovora konačno imati državu po volji svih, koja može funkcionirati, a što je više od toga potrebno”, zaključuje Lovrinović u izjavu za Nezavisne novine.
Prema riječima Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA i člana Kolegija ZD parlamenta BiH, ovakve ideje moraju se konkretizirati.
“Mi to moramo vidjeti. Ali vidite, dok ne postignemo konsenzus u unutrašnjem uređenju BiH, hajde da striktno poštujemo Dayton, državu i sve njene institucije. Hajde da poštujemo i unutrašnju strukturu, i strukturu multietničkih entiteta, na koje svi narodi polažu ista prava”, kaže Džaferović, te zaključuje da se mora puno stvari ispoštovati prije otvaranja ovih pitanja.
Za političke faktore iz RS sve se svodi pod jedno: funkcionalnija FBiH da, ali bez geografsko-administrativnog zadiranja u RS.
Tako Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, ističe kako je njemu prihvatljiva svaka promjene Daytona, ali koja ne ide na štetu RS.
“Dok ne vidim tu inicijativu, ja je ne mogu komentirati”, kaže Ivanić.
I SNSD je, ističe Lazar Prodanović, zastupnik ove stranke u parlamentu BiH, za dejtonsku poziciju RS unutar BiH.
“Ukoliko je to u funkciji racionalizacije administrativnog uređenja BiH, onda je to na partnerima iz FBiH. Ali pozicija RS ni u kom smislu ne smije biti dovedena u pitanje”, ističe Prodanović.
Iz Veleposlanstva SAD u BiH ističu da SAD “ostaju opredijeljene za daytonsku strukturu BiH, suverene države koja se sastoji od dva entiteta i distrikta”.
“Tijekom 2012. i 2013. godine, grupa domaćih eksperata radila je s Ustavno-pravnom komisijom Parlamenta FBiH na prijedlogu reforme Ustava FBiH, s fokusom na stvaranju funkcionalnije, efikasnije Federacije BiH s manje birokracije. Nisu razmatrali nikakve dalje geografske podjele u BiH, samim tim ni pitanje trećeg entiteta, niti prestrukturiranje zasnovano na etničkim principima, što mi svakako ne podržavamo”, ističu iz Veleposlanstva.
Dnevnik.ba