Published On: Fri, Jul 17th, 2020

ZBOG ESKALACIJE NOVOZARAŽENIH U SARAJEVU, ZENICI I TUZLI Vlada FBiH proglasila epidemiju i u Hercegovini

Federalno ministarstvo zdravstva ponovno je proglasilo epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena danas u Službenim novinama FBiH.

Za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti Covid-19 preuzimaju se sljedeće mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prijelazima koji se nalaze na teritoriju FBiH i provođenje mjera u vezi s vršenjem tog nadzora; karantena; osiguranje potrebnih rezervi cjepiva, kada cjepiva budu dostupna, imunizacija stanovništva kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada FBiH, navodi se u drugoj točki naredbe.

Mjere se financiraju iz sredstava Proračuna FBiH shodno financijskim mogućnostima u fiskalnoj godini.

Krizni stožer Federalnog ministarstva se oglasio o ovom pitanju i potvrdio da je proglašena epidemija.

Ova naredba stupa na snagu na dan objavljivanja u Službenim novinama FBiH, odnosno od dana, 17. srpnja.

Kako je ranije za N1 rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog proračuna u slučaju potrebe.

Ranije je dana suglasnost Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji da proglase stanje epidemije, ali oni to do sada nisu učinili.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 2. srpnja usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.