Published On: Čet, lip 23rd, 2022

FASOVALI FRANCETIĆ I BUDAK: Mostar će zbog ‘Partize’ žurno mijenjati imena ulica?!

”Pozivamo na pomoć sve nivoe vlasti (države, federalne, kantonalne) da se zajedno sa Gradom Mostarom uključe u obnovu i zaštitu nacionalnog spomenika Partizansko spomen-groblje”, navodi se u Zaključku Gradskog vijeća Grada Mostara.

U Zaključku, koji će biti pred vijećnicima na sljedećoj sjednici koji bi se potom trebao objaviti u Službenom glasniku Grada Mostara, se ”najoštrije osuđuje zločin i kontinuirano uništavanje arhitektonske baštine i nacionalnog spomenika BiH i Grada Mostara Partizanskog spomen-groblja kao trajnog podsjetnika na antifašističko opredjeljenje građana Grada Mostara u drugom svjetskom ratu”.

Stiglo pismo

Vijeće će zaključkom dati ”punu podršku istražnim organima koji rade na otkrivanju počinitelja vandalskog uništavanja kulturnog dobra Mostara” te pozvati tužiteljstvo ”da što brže procesuira a sud da najstrože kazne počinitelje ovih krivičnih djela”.

No, prema našim neslužbenim saznanjima, Grad Mostar zaprimio je pisma nekih stranih veleposlanstava u kojima se traži da, upravo zbog događaja na partizanskom spomen-groblju, Grad ubrza izmjenu imena ulica nazvanim po ustaškim dužnosnicima.

To bi, doznajemo, sad trebao biti prioritet iako te točke nema u Programu rada vijeća za ovu godinu.

Podsjećamo, nazivi mostarskih ulica godinama su tema za podbadanje i političko oružje kojim se optužuju jedni da veličaju zločinački režim a druge da se bave populizmom.

Smetanje

Čak je pokrenuta i javna rasprava o tome pa se moglo čuti mnogo riječi hvale i pohvala, ali se s druge strane moglo i zaključiti kako će to biti priličan problem jer, ako se uzme u obzir ”smetanje”, nisu samo sporne ulice nazvane u čast ustašama, nego je upereno u prste u neke druge. Tako se moglo čuti da nekima smeta Tito, a nekima kralj Tomislav.

No, kad su oni koji sjede u mostarskom Vijeću u pitanju, oni su uoči izbora govorili kako će to biti čas posla ali se taj čas posla ne nazire.

Tako je Koalicija za Mostar 2020, koju su tada, ali ne i danas, činile SDA, SBB , DF, SBiH, SBB, tvrdila da je apsolutno spremna ići u promjenu naziva ulica.

”Provesti to u djelo je vrlo jednostavno. Potrebna je samo dobra volja, politička volja, da se na sjednici Gradskog vijeća donese takva odluka ili da se implementira već donesena Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara”, rekli su uoči mostarskih izbora  u koaliciji.

I HDZ-u BiH je to pred izbore bilo ”vrlo jednostavno”.

Los Angeles

”Nazive gradskim ulicama prema trenutno važećem Statuta daje ili mijenja Gradsko vijeće i to je uradilo već nekoliko puta u ranijim godinama. U proteklih osam godina otkako nemamo Gradsko vijeće stvorila se potreba da po nekim zaslužnim osobama iz Mostara nazovemo određene ulice, nekim promijenimo ili prilagodimo nazive, svakako uredimo kućne brojeve i ujednačimo terminologiju na području cijelog grada. Danas imamo dvije desete ulice, jedna je označena rimskim a druga arapskim brojem, a takvih primjera je nekoliko”, naveli su tada iz HDZ-a BiH.

Hrvatska republikanska stranka podsjetila je pak kako su neki izmjene naziva ulica odbili u starom sazivu Vijeća.

”Naravno da jesmo za promjenu naziva pojedinih ulica, za razliku od stranaka bošnjačke provenijencije, poput SDA i SDP-a, koje su taj prijedlog svojedobno odbile u starom sazivu gradskog vijeća”, naveo je HRS.

Naša stranka uoči izbora navela je nazive ulica ”neće kreirati političke i ideološke polemike, niti podsjećati na zločine”.

Kažu kako se Mostar može ugledati na mnoge druge gradove na svijetu. Naveli su primjer Los Angelesa gdje su u dijelovima u kojima je značajan broj Latino Amerikanaca, nazivi ulica nerijetko na španjolskom jeziku i to su nazivi po voću, stablima i slično.

”Ne vidimo zašto ne bismo i mi imali ulice platana, lavande, lipe, mira, ljubavi itd. Provedba je jednostavna”, rekli su uoči izbora iz ove stranke.

No, kako sada stvari stoje, izmjena bi mogla biti donesena pod pritiskom stranaca koji misle da će tim izmjenama Mostar napraviti iskorak.

S druge strane, pisali smo više puta o mostarskim ulicama i tome kako su neki mostarski velikani zanemareni pa među onima koji krase mostarske ulice stoje samo dvije žene i samo tri pisca.

Odgovornost za budućnost

Podsjetit ćemo da se tijekom okruglog stola “Naši razgovori” na temu „Mostarska inicijativa – Moralna i etička obaveza“ održanom u sklopu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost u ožujku 2019. godine kada se u mostarskoj gradskoj vijećnici raspravljalo o inicijativi i peticiji za promjenu spornih naziva ulica u Mostaru.

Tada je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao kako u Mostaru postoji niz poteškoća koje se moraju prevladati kako bi ovaj grad zasvijetlio punim svjetlom ”i da bi se neke stvari uistinu pomjerile tamo gdje im je mjesto”.

”Mi smo zatočenici nekih vremena koja su bila mračna i nema ni jedan razlog u ovom gradu da te stvari ne prevaziđemo jer prošlo je previše vremenskog perioda. Kada govorimo šta želimo, svi kažemo da želimo biti dio Evrope, a Evropa je osudila jedno vrijeme. Nema ni jedan razlog da grad Mostar i neki drugi gradovi u BiH imaju obilježja mračne povijesti Evrope”, rekao je Bešlić dodajući kako su ”povjerenje, razumijevanje i odgovornost za budućnost Mostaru najpotrebniji”.

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
vitina
vitina
13 dana prije

Ajde super, vrjeme je i davno bilo. Dosta je te tiranije fašizacijom Hrvata Mostara i Hercegovine preko imena nekoliko nebitnih ulica.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

Rece sizofreni fhasist 🙂

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

LoL!

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

Koja je to inteligencija i mracni um vladao Mostarom 90ih pa im dade ova imena? Ovo je i u ratu trebala biti sramota, jer su se eto svi borili za slobodu. Valjda su to htjeli na NDH nacin!

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
13 dana prije

Nikada ne stavljati znak jednakosti između većine naroda i onih koji odlučuju o nečemu(pa bilo to i davanje imena nekim malim i nebitnim ulicama), pogotovo u tako kaotičnim i kofuznim vremenima kao što je rat i promjena društvenog i političkog sistema.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

Najskuplja ulica u sarajevu zvala se vase miskina sad nosi ime đamije ferhadija to je ok srbima i hrvatima

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Nisam shvatio pitanje?

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

Nikad to ne radim. To su uradili pojedinci koji sigurno i nisu bili normalni. S ratom il bez njega!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Tornjak
13 dana prije

Neka se ulica zove Tornjak

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

I najmanje hrvatsko ti smeta! A tko je veći fašista od vas komunista!!! Ne postoji!

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
13 dana prije

LoL!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
13 dana prije

Ulice su nebitne, ali ne i nedopustiva imena koja kaljaju
bitne odrednice kršćanske ljubavi.

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Nisam razumio što si htio reći?

🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
13 dana prije

Peksini muslimani-p,oturi,ce unazađuju i nagrđuju svaki prostor gdje dišu krezubim žvaljama, fuj.

nisam kriv
nisam kriv
13 dana prije

Na prostoru fantomskog groblja napraviti stanove za branitelje-invalide , Budakovu i druge zamjeniti neutralnim imenima Titovu također zamjeniti . .
Ulice vezane za osmansku okupatorsku prošlost zamjeniti, građevine ostaviti u prostoru !

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
13 dana prije

General Armije R BiH Blaž Kraljević se tužan okreće u grobu.

Blanka
Blanka
13 dana prije

Trla baba lan da joj prodje dan, tako prolaze godine u nadmudrivanju naziva ulica. 🙂
SDA bi rado umjesto kralja Tomislava da bude recimo sultana Fatiha, SNSD bi vjerojatno Gavrila Principa, ili Draze Miajilovica. Naravno, svatko ima svoje ‘eroje.
Imate primjer grada Orasja gdje su Hrvati vecina,, i(ima pametnih i u hdz Orasja) nema Budaka, Fatiha, Srbende, virtualnog Tomislava I ostalih… I svi sretni..
Izvolite, brojevi ulica i kraj balade. I ako bas treba, po neecmu sto oznacava ulicu – pekarska, cvjecarska, i ostale uopcene nazive.

zagor te-nej
zagor te-nej
13 dana prije

Ja neznam što građani spomenutih ulica sami ne organiziraju referendum i promjene nazive tih ulica i niko im neće moći ništa.Svojim novcem kupiti tablu sa natpisom nove ulice i to je to