Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, sljedećom godinom i kraticom G+M+B. Provjerite što ona zapravo znači.

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B, pišu 24sata.

Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

No ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice:
C – Christus
M – mansionem
B – benedicat.

To znači “Krist neka blagoslovi (ovaj) dom”, objašnjava portal bitno.net.

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a ove 4 stvari vrijedi znati o tome:

1. Naglasak više nije na blagoslovu prostora

Današnji obrednik govori o “godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima”. Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života.
Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

2. Priprema za blagoslov

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju “Crkvu u malom”. No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati.

Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet.

3. Novčani dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti.

No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos.

4. Što znači blagoslov doma? 

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru.

U blagoslovnoj molitvi stoji da se “zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti”.