Published On: Ned, pro 13th, 2020

Evo što OHR i Izaslanstvo EU u BiH kažu na usporedbu Dodika s Hitlerom.od strane ministrice Turković

Političke stranke trebaju se pobrinuti da pojedinci koji ih predstavljaju na službenim pozicijama rade u duhu kompromisa umjesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unatrag, stav je OHR-a povodom izjave ministra vanjskih poslova u Vijeće ministara Bisere Turković protiv Republike Srpske i njenih legitimno izabranih predstavnika.

Na pitanje Srne hoće li OHR reagirati na izjavu Bisere Turković kojom poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika uspoređuje s Hitlerom i smatra li da Turković nakon izrečenog treba biti smijenjena ili bar uputiti ispriku srpskom narodu, pozvane su sve stranke da se suzdrže od korištenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podjele.

Iz ove međunarodne institucije su naveli da bi bilo kakve izmjene ustavne organizacije zemlje morale proći propisane procedure u kojima bi morao postojati dogovor političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Svim strankama je OHR uputio poziv da nastave zajedno raditi na izgradnji održive i prosperitetne budućnosti za sve u BiH.

Iz Izaslanstva EU u BiH su na isto pitanje odgovorili Srni da apeliraju da se svi politički akteri u BiH suzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na provođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizlaze iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>