Published On: Sri, tra 21st, 2021

EUROSKEPTICI DA UŠUTE: Izvoz značajno porastao, ohrabruju brojke trgovinske razmjene sa EU

Dok god je u Bosni i Hercegovini velika nezaposlenost te veliki nerazmjer plaća u javnom i realnom sektoru obični žitelji neće osjetiti bilo kakva poboljšanja životnog standarda.

Tim više što cijene osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata poprilično rastu. Ipak, prema posljednjim statističkim pokazateljima pojavljuje se polako svjetlo na kraju tunela, odnosno prvi znakovi ekonomskog oporavka.

Ne treba sumnjati kako će on trajati dugo, kako bi se tek iduće godine (u najboljem scenariju) mogli nadati da ćemo dosegnuti razinu kakvu smo imali prije pandemije, ali vrlo je važno da smo već krenuli uzlaznom putanjom, Od ponašanja bh. vlasti ali i situacije unutar Europske unije ovisiti će koliko ćemo brzo ići tom stazom.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 473 milijuna maraka, što je za 18,9 posto više nego u istom razdoblju 2020, dok je uvoz iznosio 530 milijuna maraka, što je za 5,8 posto više nego lani. Izvoz u zemlje EU je iznosio dvije milijarde 272 milijuna maraka, što je za 17,9 posto više nego u istom razdoblju 2020., dok je uvoz iznosio dvije milijarde 679 milijuna maraka, što je za dva posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, stoji u priopćenju

Ohrabrujući pokazatelji

Prema podacima Agencije za statistiko BiH U razdoblju siječanj-ožujak 2021. godine izvoz je iznosio tri milijarde 64 milijuna maraka, što je za 16,6  posto više nego u  istom razdoblju 2020., dok je uvoz iznosio četiri milijarde 402 milijuna maraka, što je za 2,7 posto više nego u  istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 69,6 posto, dok je vanjskotrgovinski robni  deficit iznosio milijardu 338 milijuna maraka.

– Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 473 milijuna maraka, što je za 18,9 posto više nego u istom razdoblju 2020, dok je uvoz iznosio 530 milijuna maraka, što je za 5,8 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 89,3 posto. Izvoz u zemlje EU je iznosio dvije milijarde 272 milijuna maraka, što je za 17,9 posto više nego u istom razdoblju 2020., dok je uvoz iznosio dvije milijarde 679 milijuna maraka, što je za dva posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 84,8 posto, navodi se u priopćenju.

Vanjskotrgovinski partneri

Nije nevažno podcrtati kako izvoz u 2021. raste iz mjeseca u mjesec, što je također znak da stvari idu na bolje. Primjerice, u siječnju je izvoz iz naše zemlje iznosio 881.299.000 maraka, u veljači raste na 1.027.699.000 maraka a u ožujku na 1.155.470.000 maraka.

Ukoliko gledamo koje su zemlje naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri, tu je situacija nepromijenjena – Njemačka, Austrija, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Ostaje nada kako će i u drugom kvartalu stvari ići uzlaznom putanjom te kako će proces cijepljenja u BiH ali i diljem Europe biti značajno ubrzan pa da se već u drugoj polovici ove godine život počne vraćati u normalno stanje. Samim time će i ekonomija bilježiti sve bolje i bolje rezultate.

Dragan Bradvica l Dnevni list