Nedjelja, 14 travnja, 2024

Europski pokret u BiH: Aplikacija za članstvo u EU ključna je za BiH

Must Read
Europski pokret u Bosni i Hercegovini (EPBiH) u potpunosti podržava odluku Predsjedništva i Vijeća ministara BiH o službenom podnošenju aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače…

Ukoliko razmotrimo sveukupnu političku situaciju u regiji, EU i cijelom svijetu, posebno iz perspektive predstojeće i čak snažnije izbjegličke krize koja predstavlja ne samo prijetnju stabilizaciji u regiji već i mogući kolaps EU i europske ideje uopće, ideja lokalnih političara da hitno podnesu aplikaciju za članstvo u EU ne samo da je mudra, već je vjerovatno i trenutno jedina ispravna odluka.

Svijet, a samim tim i EU i regija, ekstremno brzo idu ka nekoj situaciji čiju budućnost na duge staze ni najveći politički i diplomatski umovi sa 100 postotnom sigurnošću mogu da predvide. Zbog toga, ali i zbog rastuće nesigurnosti i tenzije u bh. društvu, za nas u BiH i regiji bitno je imati neku vrstu europske perspektive, a bez podnošenja aplikacije za članstvo u EU, ova perspektiva ubrzo će nestati.

Mišljenja smo da je podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU odgovoran čin bh. političara koji za cilj ima, između ostalog, prevenciju kaosa i smirivanje tenzija u zemlji prije izbora te nastavak i ubrzavanje procesa reformi i europskih integracija.

Također, aplikacija predstavlja i jasan signal potencijalnim investitorima da je BiH na putu ka integraciji u EU te da će njihove investicije biti sigurne.

Podnošenje aplikacije nije samo test za sve nas u BiH koji će konačno pokazati tko je protiv poboljšanja društvene situacije u BiH i njenog članstva u EU, već možda više test za EU čiji će članovi sada morati pokazati tko zaista podržava pristupanje BiH Europskoj uniji, a tko je protiv toga.

– Stoga pozivamo, prije svega, diplomatska predstavništva svih zemalja članica EU, ali i bitne članove lokalne zajednice, da pruže potpunu političku i moralnu podršku političkim liderima BiH u procesu podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU, jer je to od vitalnog interesa za sve stanovnike BiH – priopćeno je iz EPBiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -