Europski parlament izglasao ulazak Hrvatske u Schengen

 

Zastupnici u Europskom parlamentu današnjim su glasovanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije, tj. pristanak svih država članica EU-a koje su u tom zajedničkom prostoru.

To se, pak, očekuje početkom prosinca. Hrvatska tako bi prvog siječnja ušla u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi.

Za je glasovalo 534 zastupnika, protiv 53, a 25 ih je bilo suzdržano, piše hrt.hr

Čestitam Hrvatskoj, ovo je povijesni trenutak, rekla je predsjednica EP-a Roberta Metsola.

Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU-a. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja schengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje schengenska pravila. Europski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine, rekao je nakon glasanja izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal), priopćeno je iz EP-a.

Šengensko područje trenutno obuhvaća većinu zemalja članica EU-a, osim Hrvatske, Bugarske, Cipra, Irske i Rumunjske. Međutim, osim Hrvatske, i Bugarska i Rumunjska trenutačno su u procesu pridruženja.

U šengenskom području su i Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn, koje nisu članice EU-a.