Published On: Ned, svi 12th, 2013

EUROPA VIŠE NEĆE ČEKATI: Birajte il zapad ili istok…

SARAJEVO – Odbor ministara Vijeća Europe pozvao je vlasti i političke čelnike u Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odlaganja postignu konsenzus i pristupe promjeni Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, te da ga usklade sa zahtjevima Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, objavilo je Oslobođenje.
Sarajevske novine navode kako se jasno naglašava da bi neuspjeh u postizanju konsenzusa i izmjena ustavnih odredbi i zakona predstavljali ne samo očite povrede obveza iz članka 46. stav 1. Konvencije, već to, također, “ozbiljno potkopava legitimitet i vjerodostojnost izabranim tijelima zemlje u budućnosti”.
U tom smislu, Odbor ministara Vijeća Europe još jednom podsjeća domaće vlasti na obvezu BiH, da se, na temelju članka 46. stav 1. Konvencije, dužna pridržavati presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u slučaju Sejdić – Finci.
– Podsjećamo da izvršenje ove presude zahtjeva brojne promjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva. Od kada je presuda u predmetu Sejdić – Finci postala pravosnažna (22. prosinca 2009.), Odbor ministara je u više navrata pozvao vlasti i političke lidere u BiH da postignu konsenzus u izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva. To se mora učiniti bez daljnjeg odlaganja, navodi Odbor ministara Vijeća Europe u svojim zaključcima.
Odbor je upozorio vlasti i političke lidere u BiH, da se Bosna i Hercegovina prilikom prijema u punopravno članstvo Vijeće Europe 2002. godine obvezala da će u roku od jedne godine, uz pomoć Europske komisije za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije), svoje izborno zakonodavstvo uskladiti sa standardima Vijeća Europe, odnosno revidirati ga tamo gdje je to potrebno.
– Izražavamo ozbiljnu zabrinutost da usprkos spomenutim preuzetim obvezama i više puta ponovljenim pozivima Komiteta ministara Vijeća Europe, prvenstveno u svojim zaključcima od 2. prosinca 2011. i 6. prosinca 2012, politički lideri u BiH kontinuirano nisu uspjeli u postizanju konsenzusa o izmjenama i dopunama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, ocjena je Odbora ministara Vijeća Europe.
Imajući u vidu i da su 8. travnja 2013. po drugi put u zajedničkoj izjavi o tom pitanju, provedbi presude Europskog suda u slučaju Sejdić – Finci, europski tajnik za proširenje Štefan Fule i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland izrazili duboko žaljenje nedostatkom napretka u postizanju sporazuma o njezinoj provedbi, Komitet ministara Vijeća Europe poziva vlasti BiH – da to provedu bez daljnjeg odlaganja.

bitno.ba