Published On: Čet, lip 16th, 2022

MULTIIDENTITARNA DRŽAVA JE VIŠI OBLIK HUMANIZMA OD GRAĐANSKE DRŽAVE: EU udarom na naš Ustav želi da BIH postane ono što je Europa bila nekad. Prostor koji krvari…

Današnja EU ima strašnu samokritičnost prema vlastitoj krvavoj povijesti potiranja malobrojnijih identiteta. Istovremeno ulažu milijarde u zaštitu EU različitosti. I različitosti unutar same sebe.

EU potiče mobilnost i miješanje EU nacija i naroda. Ne zato što im je cilj potaknuti multiidentitarnost Europe nego zato što im je cilj stvoriti nadnaciju. Megagrađansku BIH.

Oni , Eurpljani danas osuđuju svoje rasne zakone, svoje međusobne ratove. Oni se stide svojih genocida po svijetu. Navodno. Iako ih rijetko spominju. Kada nama govore o tome kakvi trebamo biti rijetko se sjete sebe što su bili. I što su tu činili. Na Jasenovac samo odmahnu rukom. Eto to nema veze s njima. To je valja naše i autentično je. I Sutjeska je valjda samo naša. I onih 66 pobijenih Hrvata u Duvnu koje su pobili njemački SS.-ovci. Nemaju oni bolan ništa s tim.

Možda nemaju ni s Hiroshimom.

Oni se istovremeno hvale svojim građanskim državama. I dostignutim slobodama. Koje smo mogli vidjeti u doba korone.

A što su građanske države Europe?

Građanske države nisu države koje su odbacile nacionalističke i fašističke pokrete kad su ta društva shvatila da je to glupo i bespotrebno.

Nego su to države u kojima su nacionalizmi i fašizmi dovršili svoje projekte. I to jako uspješno.

Nema subplemenskih i subidentitarnih zajednica u Francuskoj. Istrebljeni su. Nema subnacija u Njemačkoj. Istrebljene su. Istrebljene su većini EU država. Osim u Španjolskoj. I u Belgiji.

Nema EU države bez poratne odmazde nad tisućama porobljenih. Nema je bez nekog barem minimalnog genocida.

Recimo Nizozemska nije kao Belgija, dvoidentitarna jer su tamo Flamanci uspjeli uništiti i asimilirati sve narode i zajednice koje nisu bile flamanske. I to jako brutalno.

U Belgiji se to nije dogodilo. I ona je zato konsocijacija. Baš poput BIH.

Niti u Švicarskoj nije došlo do supremacije jednog nacionalizma nad ostala dva. Ratovali su stoljećima i jedni druge i treće nisu uspjeli poubijati. A onda ih je povezao novac. Interes koji je nadišao njihove mržnje stvorio im je priliku za trajan mir.

Dakle jedine države Europe u kojima nije došlo do uspjeha nacionalizama i fašizama jesu Belgija, Španjolska i Švicarska.

Sve ostale zemlje Europe uključujući UK, unutar sebe su na prostorima dominantnih identiteta uništili druge identitete a potom proglasili građansku državu.

Građanska država, kao eufemizam za jednonacionalnu zemlju,  je stoga vrhunac licemjerja jednog uspjelog, završenog nacionalfašizma. I Španjolska i Belgija i Švicarska su međutim također građanske države. Samo nisu unitarne. I čuvaju identitete svojih građana.Kolektivne identitete. I ne prave bauke oko autonomnih regija, republika, kantona.

Neke države Europe  su svoje fašizme dovršile  prije, neke kasnije. Jake sile prije su završile s progonom drugačijih. Slabima je trebalo dulje vremena.

Balkanske države su to uradile posljednje. Jer su bile robovsko društvo Europe.I jedva da im je dopušteno da to urade.  Samo BIH to nije uradila. “Nije imala sreće”.  I stoga po svojoj specifičnosti ona je slična Švicarskoj, Belgiji, Španjolskoj.

I nikako ne može biti slična Francuskoj i Njemačkoj po svome uređenju.

No evo , glupe i velike. etnički očišćene zemlje Europe, pozivaju građane BIH da se ugledaju u njih, da pristanu na bošnjačku viziju zemlje. Da prihvate Husein bega kapetana za svog nacionalnog junaka a osmanske sultane za svijetli dio svoje povijesti. A Aliju za oca nacije.

I da nekako pokušaju napraviti zajednički put ka  EU. S jednim zajedničkim udžbenikom povijesti.

Bez Srbina cara Dušana i bez nekakvih Hrvata.

Samo građanski i u glavu. Samo fašistički.

To je jedini put do istinske demokracije. Jer zaboga što su identiteti?

Identiteti su zato da se brišu.

Pitajte EU ako nama ne vjerujete.

Namjerno UK ne svrstavamo u ovu grupu jer su Engleska i Škotska etnički očišćene države. Možda je doduše BIH najsličnija UK-u. Srpska je očišćena, Prostor džihada je očišćen. HercegBosna je prostor s najmanjim stupnjem progona i s najvećim stupnjem povratka. Zato ona , kao takva ima da se čisti. Da je nema. Europeizacija macht frei.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
19 dana prije

Građanski šovinizam i unitarizam u Francuskoj od revolucije 1789. naovamo zatrli su kolektivna prava Bretoncima i Baskima.
Doduše, u Njemačkoj autohtoni Lužički Srbi, najzapadniji slavenski narod, ipak uživaju nekakva prava.

Last edited 19 dana prije by Martina Mlinarević
Mujguri 93.
Mujguri 93.
18 dana prije

Dakle, u BiH su se stekli preduvjeti za tri građanska entiteta, jer nitko od tri zaraćene strane nije uspio protjerati one druge dvije strane te tako stvoriti čistu građansku BiH. Jeste da tzv. bošnjaci sada u miru, kada nisu mogli u ratu, pokušavaju stvoriti groDŽonsku BiH, prije svega groDžonsku F BiH, ali im neće uspjeti pa makar mi ponovno čizme morali obuvati.