Published On: Pon, ožu 21st, 2022

EU usvojila Strateški kompas: Hrvatska izborila spominjanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane 27 članica Europske unije usvojili su danas u Bruxellesu Strateški kompas, dokument koji je nastajao protekle dvije godine, sada se usvaja u bitno drukčijim (ratnim) okolnostima od onih u kojima je zamišljan, a koji u sebi sadrži i ideju stvaranja svojevrsne preteče EU-vojske s 5000 vojnika do 2025. godine.

Hrvatska se do zadnjeg trenutka u dramatičnim pregovorima oko formulacija u tekstu Strateškog kompasa borila za spominjanje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. I premda se još u petak činilo da u tome nije uspjela, jer su navodno dvije važne zapadnoeuropske članica bile eksplicitno protiv, danas se dogodio preokret i usvojeni tekst Strateškog kompasa spominje to na čemu je Hrvatska inzistirala: za Europsku uniju je “od posebnog interesa podržavati suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju principa ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zapisano u ustavu BiH, kao i u reformskom procesu na njezinu europskom putu”, kaže se u usvojenom tekstu.

U posljednjim pripremnim raspravama na razini veleposlanika 27 država članica Hrvatska je u petak imala jasno izrečenu podršku Mađarske i Slovenije, no također i, kako neslužbeno doznajemo, jasno izrečen otpor Njemačke i Nizozemske, što je signaliziralo da se neće moći postići potreban konsenzus svih država članica i da će hrvatski zahtjev biti odbačen.

No, danas se tijekom samog sastanka ministara vanjskih poslova, ali i navodno uz intenzivno lobiranje premijera Andreja Plenkovića iz Zagreba prema svim najvažnijim adresama u EU, taj otpor uklonjen. I konsenzus ipak postignut, a važna rečenica o konstitutivnim narodima u BiH ubačena u Strateški kompas Europske unije.

Strateški kompas je dokument koji definira zajedničku stratešku viziju sigurnosti i obrane Europske unije. U nacrtu tog dokumenta spominje se “razvoj EU-ovog kapaciteta za brzo raspoređivanje do 5000 vojnika”. Dokument također naglašava suradnju s NATO-om, čime se želi reći da jačanje europske obrambene politike ne bi trebalo biti u suprotnosti s ciljevima NATO-a, nego kompatibilno. Na tome, i na naglašavanju uloge Sjedinjenih Američkih Država u sigurnosti Europe, posebno su inzistirale države članice iz srednje i istočne Europe, od Poljske do Hrvatske.

U posljednjim verzijama Strateškog kompasa, koje su pisane nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i oštrih sankcija koje su EU i Amerika uveli protiv Rusije, osnažene su formulacije koje govore o Rusiji i prijetnji koju predstavlja ruska politika.

T.Krasnec l vecernji.hr
guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Thomson
Thomson
2 mjeseci prije

👏 od koga je I dobro je

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
2 mjeseci prije

Naravski….najbrojniji narod u bih daje najvise vojnikA……😜

AL Hercegbeg
AL Hercegbeg
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Tako je, primjer je ruska invazija, sto vise vojnika to vise ih gine,…

Lamza
Lamza
2 mjeseci prije

“izborila spominjanje?”. Bravo hrvatska upm…

AL Hercegbeg
AL Hercegbeg
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

Vaznost tog sokumenta ce te tek shvatit kad bude BiH spremna za (20-30g) ulazak u EU 😅👍

šimeđodan
šimeđodan
2 mjeseci prije

U prijevodu, RH boli tuki..

Lamza
Lamza
Šta ti kažeš na ovo?  šimeđodan
2 mjeseci prije

Rh ne može i ne smije ništa od njumačke, a njumačka od amurike.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

Ooooo može ali neće kao I 90tih
Milosevoć nije prodao RS ali Tudjman Granić I Suśak Jesu prodali HB.Povjesna istina
Po istom principu će nas i danas prodat .povjest se ponavlja

Last edited 2 mjeseci prije by Thomson
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

Gdje si ti isao u skolu, cuj njumacka ha ha ha

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
2 mjeseci prije

pa kaže “na temelju principa ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda,”
u prevodu,rvati su quvac od ofce,jel tako?

Uzbrd Nagibica
Uzbrd Nagibica
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
2 mjeseci prije

Jel quvac od ofce ili penis od šilježeta?

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Kakva je ta europa da trebaš lobirat da svi narodi i građani ti naroda imaju jednaka prava ajmo onda ovako napravit napisat primjera radi njemci u švicarskoj nemogu imat ista prava kao talijani francuzi i romi malo je poznato da je u švicarskoj ćak i romi imaju svoje kantone i službeni jezik pored njemaćkog talijanskog francuskog je i romski.

Helvetica
Helvetica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Nisu Romi, nego Romani, tj. jezik je retroromanski koji s romskim jezikom nema nikakve veze i mjesavina je talijanskog i njemackog. Ipak, jasno ke sta hoces da kazes

manjina
manjina
2 mjeseci prije

izborila spominjanje ,ravnopravnosti ehehehehehehehe ovo je za nobelovu nagradu ,bravo skutori .)

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.. MOŠNJE MOJE, JERIGA, NIŠTA OD KALIFATA.. KRŠĆANI SE DANAS PITAJU I ZAUVJEK.. 😁