Published On: Ned, lis 17th, 2021

ESCOBAR: Kamen temeljac naše politike u BiH je podrška Daytonu i reformama za ulazak u EU

Zamjenik američkog državnog tajnika i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar priopćio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regiji, navodeći da SAD ima odgovor na utjecaj Rusije.

Članstvo u EU dugoročno rješenje mnogih problema

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regiji, Escobar je u online obraćanju sudionicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Washingtonu vjeruju da je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regije.

– To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije – rekao je Escobar i podsjetio da su sve administracije od tog vremena gurali vlade iz regije da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

Kamen temeljac podrška Daytonu

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati neovisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

– Za nas je kamen temeljac naše politike u BiH podrška Daytonu, podrška bosanskohercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak BiH u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo podržavati dijalog pod vodstvom EU, kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade surađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju europsku budućnost – rekao je Escobar.

EU treba ubrzati dimaniku procesa integracije zapadnog Balkana

Prema njegovim riječima, Europa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

– Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo regija s ogromnim mogućnostima – naglasio je Escobar i dodao da će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”, objavio je Glas Amerike./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

koja EU?…mrtva priča…

Phoenix
Phoenix
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

On to misli na srpski svet

Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
1 mjesec prije

Bravo Eskobar! Na istoj smo strani. I mi takođe podržavamo Dejton, ništa izvan toga.Dočekasmo da ih tučemo njihovim oružjem.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Erdoganovi vašingtoski plaćenici malo kasne za stanjem na terenu , Macron fino rekao da ne želi više muslimana u EU a ovi se ponavljaju kao da nikad nisu čuli ni za Macrona ni za Francusku 🙁 …

ŠAHBAZ Soroš
ŠAHBAZ Soroš
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Rekoh ja tebi za raspad JUGOSLAVIJE krivi su Soros jevrej i ALJO ISLAMSKI fundamentalista mogli eto ti JEVREJI i muslimani razoriti Katoličku EVROPU

Hodidjed
Hodidjed
1 mjesec prije

Ako uistinu ovi podržavaju Dayton onda su znači na istoj strani kao i Dodik. To bi bilo logično da logika petrodolarima nije izobličena.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Hodidjed
1 mjesec prije

glup si ti kamena skutorska glavo da bi komentarisao bilo sta.vas domet je hodati bosonog i na koljenina po kamenjaru kao da je 14 vjek.zato tisini primitivci iz skutorije i zabite se u svoja zaostala sela od gruda pa na dalje

GraDZanin.
GraDZanin.
1 mjesec prije

Kako god bilo,za vas je jedino vazno da da shvatite kako nikakvog hrvatskog entiteta u BiH nece biti,niti neke nove tzv herceg bosne,niti cete provesti politiku razbijanja drzave.