Terorist iz BiH opet uhićen na izlasku iz pritvora, osumnjičen za pridruživanje ISIL-u

Državljanin Bosne i Hercegovine Begzad Spahić uhićen je zbog sumnje da je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL, a Tužiteljstvo BiH zatražilo je da mu sud odredi jednomjesečni pritvor.

Kako je tijekom dana potvrđeno iz sjedišta tužiteljstva u Sarajevu, Spahić je pod istragom jer postoje dokazi da je 2013. u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio postrojbama ISIL-a.

On je prvi put pod tom sumnjom uhićen 2017. u Turskoj, a u veljači ove godine izručen je BiH te odmah potom pritvoren po tjeralici koju je za njim raspisao općinski sud u Zenici, ali ne zbog terorizma nego zbog drugih kaznenih djela.

Portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN), specijaliziran za praćenje pravosudnih procesa, objavio je kako je Spahić ponovno uhićen jučer kada je trebao izaći na slobodu iz pritvora u kojemu je bio od izručenja 11. veljače. Na izlasku su ga dočekali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli u pritvor Suda BiH.

Spahićev odvjetnik Senad Dupovac kazao je kako se ispostavilo da je kazneno djelo zbog kojeg su njegovog branjenika tražili u Zenici zastarjelo pa je stoga donesena odluka da ga se pusti iz istražnog pritvora, no on na slobodi ipak nije proveo niti minute.

“Prilikom izlaska na vratima ga je SIPA lišila slobode”, rekao je odvjetnik Dupovac.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Spahića za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine. Mediji su ranije objavili kako je on uhićen u Turskoj pod optužbom da je pripremao samoubilački napad u gradu Kilis, zajedno s četvero Azerbajdžanaca.

Dupovac tvrdi kako je Spahić zbog toga i odslužio tri godine zatvora u Turskoj te kako mu se za kazneno djelo terorizma stoga ne može ponovno suditi u BiH, prenosi Hina.