Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ERMINA LEKAJ PRLJASKAJ: Kosovo se osamostalilo po istom modelu kao i Hrvatska

Must Read

 

 

Kosovu se ne može osporavati državnost jer se osamostalilo po istom modelu kao i Hrvatska, poručila je u ponedjeljak zastupnica albanske manjina u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, u reakciji na izjavu predsjednika hrvatske Zorana Milanovića da je Kosovo oteto Srbiji.

“Republika Kosovo je nastala u procesu disolucije SFRJ, isto kao i Republika Hrvatska”, rekla je Lekaj Prljaskaj, naglasivši da po Ustavu SFRJ iz 1974. pokrajina Kosovo nije bila samo dio Srbije “već i konstitutivni element federacije”.

Te ovlasti su Kosovu nasilno oduzete i ukinuta mu je autonomija pod pritiskom Slobodana Miloševića.

“Samovlasno Kosovo bilo je degradirano na upravnu jedinicu u kojoj se provodio policijski režim i masovni progon većinskog albanskog stanovništva”, naglasila je zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

“Sve to je, zbog opasnosti od predstojeće katastrofe i kršenja odredbi međunarodnog humanitarnog prava dovelo do humanitarne intervencije, koja je u međunarodnim odnosima dobro poznata i to upravo na prostoru jugoistočne Europe”, kazala je Lekaj Prljaskaj, dodavši da bi osporavanje državnosti Kosova bilo isto kao osporavati je modernoj Grčkoj ili Bugarskoj.

“Kao što su Ustav SFRJ iz 1974. godine i ostali pravni akti te demokratsko odlučivanje građana bili pravni i faktični temelji za osamostaljenje Republike Hrvatske, isti model primijenjen je i na slučaj osamostaljenja Republike Kosovo”, zaključila je.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da “Krim više nikada neće biti Ukrajina”, aludirajući da je međunarodna zajednica već napravila takav presedan s Kosovom.

Milanović je kazao da stoji iza Kosova i da ga podržava, ali i da je ono “oteto”, odnosno “izuzeto iz Srbije” bez njezina odobrenja.

“Srbija nam tada nije bila prijateljska država i baš nas je bilo briga”, rekao je.

“Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal”, rekao je Milanović./Hina/HMS/

- Advertisement -

19 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -