ERDOGANOVA DEMOKRACIJA: Turska sociologinja koja je podržala kurdsko pitanje, osuđena na doživotni zatvor

Sociologinja, književnica i feministkinja Pinar Selek  u “demokratskoj” Turskoj, nesuđenoj članici Europske Unije, majci jednog našeg konstitutivnog naroda, kako joj tepa politička elita tog istog naroda, u ime “demokratske” Turske 24.siječnja osuđena je na doživotni zatvor. Zbog navodne podrške terorističkim aktivnostima u kurdskom miljeu, ona je već petnaest godina proganjana.

Prije ove presude na doživotnu robiju Pinar Selek je već tri puta bila optužena, i kasnije oslobođena. Mnogi ovu presudu smatraju skandaloznom i nade polažu u Europski sud pravde u Strasbourgu.

Na pitanje kako se osjećala kada je čula presudu Pinar Selek kaže: „S jedne strane osjećam se iscrpljeno. A onda opet, još uvijek sam vrlo jaka. Za mene je to bilo kao da mi je javljeno da mi je umro netko vrlo blizak. Pitate se, da je li to istina, da li je to točno? Međutim, postoje mnogi razlozi zbog kojih moram biti jaka. Prvi put u povijesti sveučilišta na kojem radim, rektor se javno stavio na nečiju stranu i rekao: „Ko hoće na Pinar mora prvo preko naših leševa“… Nitko nije radio sat vremena.“
 
Suci  u Turskoj su Pinar Selek osudili da je 1998. kao članica zabranjene radničke partije Kurdistana (PKK) u jednom bombaškom napadu u Istanbulu sudjelovala u ubojstvu sedmoro ljudi. U to vrijeme, ona je kao sociolog istraživala PKK-a. Selek je odbacila optužbe, ali je u svibnju 1998. uhićena i mučena, potom 2000. oslobođena.
Jedan osumnjičeni mladić je tvrdio da je Pinar Selek bila umiješana u napad – ali je kasnije povukao svoje priznanje i rekao da je izjava bila iznuđena pod mučenjem. Pinar Selek od 2009. živi u egzilu: prvo u Berlinu, sada u Strasbourgu, gdje radi na svojoj doktorskoj tezi o pokretu emancipacije u Turskoj.

Protesti u Istanbulu nakon izricanja presude

Unatoč brojnim vještačenjima, sudovi u Turskoj do sada nisu bili u stanju da jasno utvrde da li je eksploziju u Istanbulu izazvala bomba ili je to bila nesreća. Selek je između ostalog i zbog toga, tri puta bila oslobođena. Međutim, vrhovni Prizivni sud u Ankari sva tri puta je ukidao oslobađajuću presudu. Čak je i državni javni tužitelj prošle godine rekao da je šokiran stavom prizivnih sudaca. To ga ipak nije spriječilo da po nalogu suda u Ankari, ponovo zatraži osuđujuću presudu.
Selek najavljuje žalbu na presudu

Pinar Selek pitamo kako će se pravni proces dalje odvijati: „Moji odvjetnici će uložiti žalbu na odluku Vrhovnog suda. Onda će početi proces. Međutim, Vrhovni sud je do sada poništio sve oslobađajuće presude. Mislili su da sam ubojica, možda nitko ne vjeruje u to, ali sve to nije lako za mene. Dobijam prijetnje smrću, poštom i e-mejlom. Postala sam meta. To što oni rade je ubojstvo.“
Zbog toga nade polaže u proces na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Međutim, prije toga, turska Vlada će biti suočena sa delikatnim zadatkom:  S obzirom da je sud u Istanbulu izdao nalog za uhićenje protiv Selek, koja trenutno živi u Francuskoj, Ankara će možda uskoro morati da odluči hoće li Parizu postaviti zahjev za izručenje – a to bi moglo da postavi nova neprijatna pitanja o stanju pravne države u Turskoj.