Published On: Sri, lis 16th, 2019

Erdoganov ultimatum Kurdima i Siriji: „Položite oružje, povucite se i obustavljam kampanju“

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako one zemlje koje su razvile ISIL kao projekt, koje su ga podržavale i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim neprijateljima „Islamske države“.

Iskreno govoreći, ovo je prilično neprimjerna izjava turskog vođe, ako uzmemo u obzir višegodišnju suradnju turske obavještajne službe MIT i političkog vrha Turske s „kalifatom“, čiji su militanti koristili tursku kao tranzitnu zemlju za odlazaka u Siriju i Irak, a turski poduzetnici, uključujući sina turskog predsjednika, Bilala Erdogana, su se obogatili trgovinom nafte s „Islamskom državom, koja je ukradeno sirijsko crno zlato turskim trgovcima prodavala po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

No, ogorčenost turskog predsjednika je razumljiva. Rusija ga je „podsjetila“ da u tajnom sporazumu nije bilo upada u Sirijski teritorij u dubinu kako je namjeravala napredovati turska vojska, ni napad na Manbij, a Dmitrij Peskov je podsjetio Ankaru da Moskva nikada neće pristati na trajno raspoređivanje turskih snaga u Siriji.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktualna događanja. U fokusu njegovog obraćanja bila je operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije, čiji je cilj „da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora“, misleći pri tom na sirijske Kurde.

Naglasio je kako Turska, korak po korak, napreduje u operacije “Izvor mira”, te kako je turska vojska za osam dana operacije od terorista „očistila prostor“ od 1220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: “Turska nikada u svojoj povijesti nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila.”

I ovdje je Erdogan proturječio sam sebi, jer je priznao da je Turska počinila „strašne zločine nad Armencima“, iako događaje iz 1915. nikada nije htio nazvati genocidom.

Zato je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako Turska takve stvari nikad nije radila.

Ako hoćete da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo”, poručio je Erdogan zapadnim zemljama, podsjetivši na egzodus muslimana u Mianmaru i zločine nad Bošnjacima tijekom ’90-ih.

Dotaknuvši se i borbe protiv terorističke organizacije ISIL nastavio je: “Zemlje koje su ISIS razvile kao projekt, financijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas nam se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIL-a. Međutim, mi vrlo dobro znamo tko u svemu ovome ima kakvu ulogu.”

Kritizirao je i Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska „provodi s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje na sjeveroistoku Sirije“.

Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan, što je u pravu, jer arapske zemlje, osim Libanona, te u manjoj mjeri Iraka, Jordana i Egipta, nitko nije primio sirijske izbjeglice, dok ih Turska ima skoro 4 milijuna.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije “Izvor mira“ uradila ono što je morala, te kako za njegovu zemlju i njegov narod nikada nije bila opcija predati se.

“Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom „ili nezavisnost ili smrt“ ništa drugo nije ni pristajalo”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine, te se povuku s područja u dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije “Izvor mira”.

“Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika”, rekao je Erdogan.

Malo je vjerojatno da će združene snage sirijske vojske i sirijskih Kurda ispuniti uvjete ultimatuma turskog predsjednika, a sljedeći će sati pokazati što će se dogoditi nakon što sirijske snage i kurdske milicije odbiju napustiti položaje i položiti oružje, piše logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare