Published On: Fri, Jun 30th, 2017

ERDOGANOV MINISTAR JE ZAPRAVO FEDERALIST: Ovo je naša zadnja ponuda, ili federalizam zemlje i njen put u EU ili razlaz…

Pod okriljem Ujedinjenih naroda, mirovni pregovori o ciparskom pitanju počeli su jučer u švicarskom gradiću Crans-Montana, a danas su se u tom gradiću na Alpama sastali čelnici Južnog Cipra Nicos Anastasiades i njegov kolega iz Sjevernog Cipra Mustafa Akinci.

Sastancima moderira savjetnik i izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Cipar Espen Barth Eide, a prisustvuju i šefovi turskih i grčkih diplomacija Mevlut Cavusoglu i Nikos Kotzias.

Pregovori za cilj imaju ujedinjenje podijeljenog Cipra u federalnu cjelinu, a to rješenje bi uvelike odredilo i buduće odnose Turske s Europskom unijom. Šef turske diplomacije Cavusoglu danas je izjavio kako je turska delegacija došla s ciljem da se postigne sveobuhvatni i trajni dogovor i da se ne može vječno pregovarati. On je kazao da su pitanja sigurnosti i garancija na Cipru od ključne važnosti i nezaobilazna za Tursku.

Očekuje se da se pregovorima u petak priključi i generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres koji je prije dva dana pozvao sve strane da iskoriste priliku i ujedine Kipar. Posljednji pokušaj ujedinjenja Cipra neuspješno je završio 2004. godine kada su birači u Južnom Cipru na referendumu odbili prihvatiti plan koji je predložio nekadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Na otvaranju jučerašnjeg sastanka, turski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je turska delegacija došla radi postizanja dogovora o okončanju pet desetljeća dugog problema. Otok Cipar je podijeljen 1974. godine izbijanjem vojnog udara u grčkom južnom dijelu Cipra koji je praćen pokušajem progona ciparskih Turaka, a što je bio povod za vojnu intervenciju Turske kao zemlje garanta mira na tom otoku.

Od tada postoji Južni Cipar, koji je članica Europske unije i Turska Republika Sjeverni Cipar. Turska je zadržala vojno prisustvo na otoku kao garant mira i stabilnosti. Aktualne vlasti dva dijela Cipra i izaslanstva Turske i Grčke rade na kreiranju plana ujedinjenja Cipra u federalnu cjelinu.