Published On: Čet, lis 10th, 2019

Erdogan zaprijetio Europi: Otvorit ću granice, poslat ću vam 3,6 milijuna izbjeglica!

Hej, Europska unijo, saberi se! Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u vašem smjeru, rekao je Erdogan nakon napada na Kurde.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je Europi da će poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, ako njegov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom.

– Od početka operacije do sada ubijeno je 109 terorista. Kao i svaka operacija koju je izvela Turska, cilj je ove operacije doprinijeti Siriji teritorijalno i politički – rekao je.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je sinoć govor na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o krizi u Sjevernoistočnoj Siriji u kojem je ukazala na potrebu da Vijeće sigurnosti UN-a žurno reagira na aktualnu tursku vojnu akciju protiv Kurda.

– U ovom trenutku, dok mi ovdje razgovaramo, turske trupe ulaze u Sjevernoistočnu Siriju u napadu na pouzdanog partnera Zapada, koji je imao ključnu ulogu u stabiliziranju situacije u Siriji. Da, upravo taj partner, sirijski Kurdi, sada je napušten. Impulzivna odluka o napuštanju saveznika izaziva duboku zabrinutost. Strahujemo da će ISIS iskoristiti pojačani turski angažman u Sjevernoistočnoj Siriji za regrupiranje.

Moguće raseljavanje jednog naroda, bez obzira na to kako malen bio, zahtijeva međunarodni otpor. Turska kao izliku koristi stvaranje sigurne zone. Sličnoj smo situaciji svjedočili prije 25 godina u Srebrenici i Bihaću. Vrlo dobro znamo kakve su posljedice bile u prvoj situaciji, a kakvi troškovi ponovnog uspostavljanja statusa u drugoj – rekla je Zovko, prenosi 24sata.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare