Published On: Sub, kol 11th, 2018

ERDOGAN U PANICI Pozvao Turke da mijenjaju eure i dolare u lire

Nakon gomilanja moći u rukama predsjednika i najnovijeg zatezanja odnosa s SAD-om, Turska je doživjela velik udarac – njezina je valuta potonula jučer oko 10 posto na rekordno nisku razinu. Iako Turcima poručuje da nema razloga za zabrinutost, riječi turskog predsjednika Erdogana zvuče prilično panično.

“Ako netko ima dolare, eure ili zlato ispod jastuka, trebao bi otići u banku i zamijeniti ih za lire. Ovo je nacionalna, domoljubna bitka. Tako će moj narod odgovoriti onima koji su započeli ekonomski rat protiv nas”, riječi su Recepa Tayyipa Erdogana, turskog predsjednika.

Suradnja Turske i SAD-a u opasnosti je, kazao je u subotu Erdogan upozoravajući Bijelu kuću da će se okrenuti “novim saveznicima” ako SAD nastavi pokazivati “manjak poštivanja”.

Odnosi između dva saveznika unutar NATO-a dosegli su najniže grane unazad više desetljeća zadnjih tjedana, primjerice aferom zatočenja u Turskoj američkog pastora Andrewa Brunsona, uvodom u niz sankcija.

U okviru pooštravanja mjera, američki predsjednik Donald Trump odlučio je u petak udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute koja je u petak izgubila 16 posto naspram dolara.

U New York Timesu Erdogan je upozorio Washington na posljedice tih mjera koje bi mogle nagnati Ankaru da pronađe “nove prijatelje i nove saveznike”.

“Ako SAD ne počne poštivati suverenitet Turske i dokaže da razumije opasnosti s kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo moglo bi biti dovedeno u opasnost”, upozorava turski predsjednik./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare