Utorak, 21 svibnja, 2024

Erdogan sebe vidi kao sultana

Must Read

Njemački tisak  u utorak (2.10.2012) veliku pažnju posvećuje Erdoganovom govoru povodom njegovog ponovnog izbora na čelo AKP. Takođe, piše i o takozvanoj novoj medijskoj kontroli na Balkanu.

„Bez Evrope“ i “Erdogan sebe vidi kao sultana” naslovi su tekstova u listu Velt (Die Welt) u kojima se autor Boris Kalnoki osvrće na govor turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana nakon što je reizabran za predsjednika njegove Partije za pravdu i razvoj (AKP).

Erdogan neće mirovati

„Redžep Tajip Erdogan u svom govoru je iznio viziju budućnosti svoje zemlje i čitavog regiona do 2071. godine. A to je budućnost u kojoj nije bilo mjesta ni za jednu jedinu riječ o Evropskoj uniji. Umjesto toga u njegovom govoru je bilo mnogo mjesta za islam. Mediji naklonjeni vladi u Ankari, odnosno islamski orijentisani mediji, ponosno izvještavaju o 200 gostiju iz inostranstva na Kongresu AKP. Međutim, jedini koji ne dolazi iz neke od islamskih zemalja je bio bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schröder), stari Erdoganov prijatelj. Zapravo, jedini predstavnik ‘Zapada’. Ostatak: Hamas, Kirgistan, Egipat, Irak, samo islamske zemlje i organizacije“, komentariše Kalnoki u listu Velt i nastavlja:

„Datum 2071. nije slučajno izabran. Naime to je hiljadugodišnji jubilej bitke koja je označila početak kraja hrišćanskog Vizantijskog carstva i početak turskog prodora kroz vrata Evrope. Erdogan takođe poziva na zajedničku budućnost islamskih zemalja, koje će kao blistava sila predvoditi Turska, koja je pokazala da islam i savremenost, kao na primjer demokratija, nisu u protivrječju“, piše Kalnoki i dodaje da Turska sebe ne vidi onako kako je često karakterisana na Zapadu, kao „most između Istoka i Zapada“. „Ahmet Davutoglu, ministar spoljnih poslova Turske je neumoran u osuđivanju takvog poređenja. Jer, želja je da se bude ‘centar gravitacije, dakle centar moći’“, smatra komentator njemačkog dnevnika Velt .

 

Borba za vlast će po svemu sudeći biti nastavljenaBorba za vlast će po svemu sudeći biti nastavljena

 

Berlinski Tagescajtung (Tageszeitung) komentariše da je „4. Kongresom AKP za Tursku završena jedna i počela nova era“ i nastavlja: „Nakon 10 godina na mjestu predsjednika vlade za Erdogana je na vidiku kraj premijerske funkcije ali i funkcije predsjednika partije. I to ne zbog toga da on treba da strahuje da će izgubiti na predstojećim izborima, već jednostavno jer je to tako uređeno statutom stranke. Bilo koji funkcioner može ostati najmanje tri mandata na mjestu predsjednika. No, svako zna da Erdogan neće mirovati i da će se 2014. godine boriti za mjesto predsjednika Turske“, piše Tagescajtung.

 

Priredio: Svetozar Savić l DW

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -