Erdogan podržao ratifikaciju u turskom parlamentu za prijem Švedske u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predao je danas turskom parlamentu na ratifikaciju prijedlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, priopćilo je tursko predsjedništvo bez dodatnih detalja, javlja Reuters.

Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući tu zemlju da je previše blaga prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje Turska smatra sigurnosnom prijetnjom. Tursku je također razljutio niz protesta u kojima su se spaljivali Kur’ani u Švedskoj.

Inače, sve zemlje saveznice NATO-a moraju podržati članstvo Švedske, a Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati njeno pristupanje.

U kratkom priopćenju predsjedničkog ureda za komunikacije s medijima navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u, koji je potom dostavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Švedska i njoj susjedna Finska prekinule su status vojno nesvrstanih poslije nekoliko desetljeća nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, tražeći zaštitu NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu ove godine.

Ranije ovog mjeseca glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da što prije ratificira članstvo Švedske u ovoj vojnoj alijansi./HMS/