Published On: Ned, lis 21st, 2018

Erdogan: Odgajamo lidere koji će voditi svoj narod kao Alija Izetbegović

Sve mlade koji se obrazuju pod krovom Fondacije mladih Turske vidimo kao lidere koji će po potrebi voditi svoj narod kao što je to svojevremeno radio Alija Izetbegović, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Poručio im je da od obrazovanja uzmu ono najbolje i postanu dobri, pošteni i sposobni ljudi, pa je upravo u tom kontekstu kao primjer naveo Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te ratnog vođu Bošnjaka/Muslimana, javlja APF.

Erdogan je kazao da je Izetbegović bio kralj mudrih, veliki borac i učenjak te mu je odao počast povodom 15. godišnjice smrti.

Mi Fondaciju mladih Turske nikada nismo smatrali bilo kakvim udruženjem. Ona ima važnu ulogu za našu budućnost, poručio je.

Predsjednik Republike Turske  izjavio je i kako u proteklih 16 godina u toj zemlji nisu smanjene slobode i prava nijednog pojedinca, kao ni etničkih i vjerskih grupa. Prisustvovao svečanom otvaranju zgrade i novog sjedišta Fondacije mladih Turske (TUGVA), a u obraćanju prisutnima istaknuo je kako Turska ni na koji način ne ugrožava prava i slobode pojedinaca i grupa koje čine tursko društvo.

On je kazao da je stvorena sredina u kojoj nema diskriminacije na bazi izgleda i pripadnosti nekoj grupi.

Radimo na tome da podignemo barijere između naših mladih i njihovih snova. Vrijeme je za praktičnu provedbu velikog ideala Turske koji se odnosi na cijelu regiju, ali ne u smislu ekspanzionizma, kazao je Erdogan, prenosi N1.

Mladima je poručio kako Turska pridaje veliku važnost mladima i njihovom obrazovanju te da stjecanje diploma jeste cilj obrazovanja, ali nije i jedini cilj.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare