Published On: Wed, Jul 26th, 2017

Erdogan iznenađen zahtjevom Pentagona da objasni kupnju ruskih sustava S-400

”Turska treba objasniti svoje planove za kupnju ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400”, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao ”kako ne razumije zašto je SAD toliko zabrinut zbog ovog pitanja”.

Kapetan Jeff Davis je rekao da je Turska dio NATO pakta i da treba računati na kompatibilnost sa snagama Sjedinjenih Američkih Država.

”S obzirom na navode o kupnji S-400 od strane Turske, Turska to treba objasniti”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Podsjetimo da je načelnik Zajedničkog odbora Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, na ”Sigurnosnom forumu u Aspen” rekao da je mogućnost kupnje S-400 od strane Turske ”zabrinjavajuće”.

S druge strane, Erdogan je rekao: ”Zašto bi to bilo od posebne važnosti?”

Erdogan je objasnio da Turska mora jamčiti vlastitu sigurnost u okviru postojećih mogućnosti, a budući da sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu dali rezultate, Turska je ta koja ”želi ili ne želi” graditi planove sa sustavima S-400”.

Erdogan je iznenađen da SAD postavljaju pitanje samo oko sustava S-400, a nijedno drugo oružje ne uzrokuje takvu reakciju iz Washingtona.

Turski predsjednik je rekao da su pregovori s Rusijom ”najvećim dijelom završeni”.

”Naši relevantni odjeli su u pregovorima i ovaj korak će biti poduzet”, rekao je Erdogan i dodao ”kako su s Rusijom potpisani dokumenti o opskrbi Turske s ovim sustavima”.

Na upit novinara da komentira izjavu turskog predsjednika o prodaji sustava S-400 ”Trijumf” Turskoj, Dmitrij Peskov je iz Kremlja kratko odgovorio: ”Nema komentara.”