Published On: Čet, kol 16th, 2018

ERDOGAN IDE DO KRAJA: Turski sud odbio molbu za oslobađanje pastora Brunsona

Turski sud odbio je molbu američkog evangelističkog pastora da bude oslobođen iz kućnog pritvora i da mu se ukine zabrana putovanja, ali viša sudska instanca tek treba donijeti odluku po žalbi, izjavio je u srijedu njegov odvjetnik za Reuters.

Pastor Andrew Brunson suočava se sa suđenjem u Turskoj pod optužbama za terorizam. Njegov slučaj je u centru diplomatske krize između Turske i Sjedinjenih Država koja je dovela do sunovrata turske lire.

Sjedinjene Države su upozorile na nove ekonomske pritiske na Tursku ukoliko odbije osloboditi Brunsona.

Oštra poruka uslijedila je dan nakon što se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton privatno sastao s turskim veleposlanikom u Washingtonu Serdarom Klicom kako bi raspravljali o Brunsonovom slučaju. Bolton je upozorio Kilica da Sjedinjene Države neće davati nikakve ustupke po tom pitanju, priopćio je visok američki dužnosnik.

Dužnosnik Bijele kuće, govoreći za Reuters pod uvjetom anonimnosti, izjavio je da “nikakav napredak nije ostvaren” u slučaju Brunsona.

– Administracija će ostati ekstremno čvrsta po tom pitanju. Predsjednik je 100 posto predan vraćanju pastora Brunsona kući, i ukoliko ne uočimo nikakvu tursku akciju u narednih nekoliko dana ili u tjednu, mogli bismo poduzeti dodatne akcije – izjavio je dužnosnik.

Te nove akcije vjerojatno bi mogle biti u formi ekonomskih sankcija, kazao je dužnosnik, dodajući: “Nastavit ćemo vršiti pritisak dok ne vidimo rezultate”./Fena/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare