Published On: Sub, lip 4th, 2016

Erdogan bijesan na Nijemce: Pitam se kako će Merkel pogledati u lice meni i mom premijeru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan žestoko je napao njemačku kancelarku Angelu Merkel što nije spriječila izglasavanje rezolucije koja priznaje ubojstva Armenaca iz 1915. godine kao genocid i nije odbacio sankcije, navodi se u njegovim komentarima objavljenim u subotu.

Erdogan navodi da ne razumije zašto Merkel nije uvjerila svoju stranku da glasuje protiv rezolucije, tvrdeći kako je ona obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila to.

– Sada se pitam hoće li njemački čelnici biti u stanju, nakon takve odluke, da pogledaju u lice mene i mog premijera – izjavio je on u intervjuu objavljenom u nekoliko novina, među kojima su visokotiražni dnevnik Hurriyet i provladino glasilo Yeni Safak.
On je odbio konkretizirati kakve će mjere Turska poduzeti u odgovoru na njemačku rezoluciju, ali nije ništa odbacio, rekavši da vlada još procjenjuje smjer akcije. Ankara je već opozvala svog ambasadora u Berlinu.

Upozorio je da bi Njemačka mogla izgubiti “važnog prijatelja” i ukazao je na veliki broj Turaka koji žive u toj zemlji.

Erdogan inzistira na tome da je glasovanje stvar tursko-njemačkih odnosa i da ono neće utjecati na širi sporazum s EU o suzbijanju priliva migranata u blok.

On je, ipak, ostao kritičan prema europskom napretku u provedbi sporazuma, uključujući i prebacivanje obećanih sredstava za pomoć izbjeglicama u Turskoj. Upozorio je da sporazum još može biti raskinut.

Ključno sporno pitanje u provedbi sporazuma je bezvizni režim za turske građane koji putuju blokom, koji se drži na čekanju zbog odbijanja Ankare da suzi svoju definiciju antiterorističkih zakona, u skladu sa zahtjevima EU.

Procjenjuje se da je između 800.000 i 1,5 milijuna etničkih Armenaca i pripadnika drugih etničkih manjina ubijeno tijekom masakra u Armeniji u 1915. kada se raspadalo Otomansko carstvo.

Kao nasljednica Otomanskog carstva, Turska je priznala neka od tih ubojstava ali odlučno odbija da ona predstavljaju genocid, navodeći da je bilo žrtava na obje strane, prenosi dpa.

(FENA/em)