Erdogan, ako želi BIH približiti Turskoj ovakva vozila treba poklanjati kršćanima u BIH, a ne samo Orbanu

Nikada Turska nije platila jedan dolar odštete narodima u BIH čiji je opstanak bio upitan tijekom osmanske okupacije naše zemlje. Povijesna previranja onemogućila su i isplaćivanje odštete koju je Osmanska carevina bila dužna platiti za genocide i zločine koje je počinila u BIH. U Anadoliji je proglašena nova turska republika koja se formalno odrekla osmanskog naslijeđa pa samim tim odbila obvezu obeštećenja naroda i zemalja koje je tlačila.

Kada govori o približavanju BIH i Turske, Erdogan i ne pomišlja na ispriku našim narodima. Kršćanskim temeljnim narodima BIH. On umjesto tog otvara centre koji nose ime po El Fatihu te prašinu s groba El Fatiha posipa po grobu Alije Izetbegovića.

Najlakše tako. Orbanu novi bolid a Bosancima i Hercegovcima nekakva ucrvana prašina s groba neke sultančine.

Ne može tako bolan Redžepe. Otvori povoljne kredite i grantove, da Srbi i Hrvati iz BIH kupe ovakve bolide, pa ćemo više voljeti Tursku.

A prašinu tu, bacaj u oči Orbanu.

I požuri.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom posjete Budimpešti razgovarao s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, ali mu poklonio i prvi turski električni automobil Togg.

Riječ je u automobilu za koji Turci tvrde da je simbol njihovog tehnološkog i ekonomskog razvoja. Riječ je o SUV modelu Togg T10X.

Pokreće ga elektromotor sa 218 KS i 350 Nm okretnog momenta. Kupci mogu birati između dva paketa baterija koje nude domet od 314 i 523 kilometara.

Ubrzanje do 100 kilometara na sat traje 7,4 sekunde.

Postoji i snažnija verzija s dva električna motora ukupne snage 435 KS i 700 Nm koja do “stotke” ubrzava za 4,8 sekundi. Takav je model dobio pravo Orban.

Baterija se za 30 minuta može napuniti sa 20 na 80 posto kapaciteta.

“Ovo je najbolji posao koji sam ikad sklopio.

Za jednu konjsku snagu dobio sam 435. Dobro došli predsjedniče Erdogan”, objavio je Orban, koji je turskom predsjedniku poklonio konja i to pravog, pasmine nonius.

more recommended stories