EP poziva na razgovore o Vojvodini

Novi Sad – U Rezoluciji o Srbiji, koju bi EP trebao usvojiti u ožujku, naći će se i poziv da Vlade Srbije i Vojvodine započnu razgovore o vojvođanskoj autonomiji.
“Republička vlast se poziva da u skladu s europskim načelima pristupi rješavanju situacije nastale nakon odluke Ustavnog suda Srbije koji je osporio pojedine nadležnosti pokrajine. Suština ovoga je da vojvođanska autonomija bude ponovno uspostavljena”, rekao je zastupnik SVM Laslo Varga za današnji novosadski “Mađar so “.
On je najavio da će Europski parlament pozvati Srbiju i da neodložno izradi i usvoji zakon o financiranju Vojvodine.Prema njegovim riječima, u Prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta spominje se i proces mađarsko-srpskoj pomirenja u vezi s Drugim svjetskim ratom. “Dokumentom je to pozdravljeno i sa velikim zadovoljstvom se očekuje zajedničko poklonjenje dva predsjednika republike pred senima žrtava “, kazao je Varga i dodao da će u rezoluciji Srbija biti pozvana i izmijeniti neke odredbe Zakona o restituciji, kako bi njegovo provođenje bilo učinkovitije.