Entiteti se ne mogu otcijepiti, odluku o zatvaranju OHR-a donosi PIC

Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznate su sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske te su ponovile opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

U njihovoj zajedničkoj izjavi navodi se da se u vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama nužnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele.

Ističe se da je put naprijed za BiH jasno formuliran u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na što treba da se koncetriraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, dodaje se, navedena veleposlanstva nastavljaju pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u.

Napominje se kako je doprinos snaga EUFOR-a miru i stabilnosti još od ključne važnosti u BiH, te nastavljaju u potpunosti podržavati njihov rad.

“Podsjećamo da svaku odluku o mogućem zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Vijeća za provođenja mira (PIC). Preduvjeti za zatvaranje OHR-a jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena”, stoji u izjavi.

Do tada, navodi se, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provođenju civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlastima koja mu je dala međunarodna zajednica.

“Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko surađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim razinama vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane”, navedeno je u zajedničkoj izjavi, a priopćeno iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.