Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Sotonizam u retorici glavnog tajnika UN-a: Koja količina smrti mu je prihvatljiva?

Vrlo
- Advertisement -

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, u svom posljednjem proglasu koristi frazu koja jezovito zvuči: “Šokiran sam količinom smrti na sjeveru Gaze”. Pitanje je što zapravo znači “količina smrti”? To čini da smrt zvuči poput nečega što se može mjeriti u brojkama, poput statistike bez lica. No, svaka od tih smrti priča je izgubljena životna nit — nečiji otac, majka, brat, kćerka.

Dok Guterresova izjava možda pokušava izazvati hitnu reakciju svjetske zajednice, ostaje i gorak okus pitanja: Koja količina smrti mu je prihvatljiva? Gdje je etika u retorici koja ljude svodi na količinu, na brojke? Je li mu osmeto pobijene djece na ljuljačkama u Vitezu dovoljno prihvatljiv broj? Njemu i Haaškom sudu?

Zasigurno je jasno da užasne slike iz Gaze nisu statistički podatak već vapaj za životom i dostojanstvom svakog pojedinca.

Na kraju, pitanje se nameće: Kako naša globalna retorika može biti osjetljivija na ljude koje pokušava zaštititi? Hoće li se humanitarne proglase i dalje svesti na hladne procjene “količine smrti”, ili će se vratiti prema jeziku koji u središte postavlja ljudsku patnju, dostojanstvo i empatiju?

 

- Advertisement -

4 KOMENTARI

guest

4 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -