Published On: Uto, velj 15th, 2022

Elektroprivreda BiH mora platiti odštetu zbog propale gradnje hidroelektrane: Riječ je o milijunima eura

Uprava Elektroprivrede BiH potvrdila je da su primili odluku arbitražnog tribunala donesenu u siječnju koja ih obvezuje na isplatu 16,4 milijuna eura.

Riječ je o novcu što ga je Strabag, kao glavni izvoditelj radova udružen u konzorcij s Končarom, trebao uplatiti kao bankovnu garanciju kako bi dobio posao gradnje hidroelektrane te o troškovima koji su nastali do povlačenja iz cijelog projekta.

“Ovo je za Elektroprivredu BiH i za zastupajući odvjetnički tim potpuno pogrešna i šokantna odluka arbitražnog tribunala”, stoji u izjavi koju prenosi portal Klix.

Hodroelektrana Vranduk na rijeci Bosni projektirane snage 19,6 megavata trebala je biti najveća investicija Elektroprivrede BiH nakon rata i godišnje proizvoditi 100 gigavat sati električne energije. Planirana je na temelju procjene da se u BiH trenutačno za proizvdnju električne energije koristi manje od 50 posto njezina hidroenergetskog potencijala koji je posebice dobio na važnosti zbog planova za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Projekt je trebao biti realiziran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a svečani početak radova označen je 2016. godine uz očekivanja da sve bude završeno tijekom 2019. godine.

No odmah nakon polaganja kamena-temeljca Strabag je zatražio reviziju ugovora na temelju procjene da je stvarna cijena ugovorenih radova veća od planirane.

Elektroprivreda BiH to je odbila i nakon toga je pregovarala s Končarom da hrvatska tvrtka preuzme cijeli posao odnosno postane glavni izvoditelj radova, ali taj dogovor nije realiziran, a ugovor je raskinut nakon čega je završio na arbitraži.

U međuvremenu su istekle sve dozvole koje je Elektroprivreda BiH morala pribaviti pa je neizvjesno hoće li se te kada projektirana hidroelekrana graditi.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
EugenSavojskiPrži
EugenSavojskiPrži
3 mjeseci prije

Samo im triba uništavat sve ono od čega ovise,samo jako!

Dončo
Dončo
3 mjeseci prije

Ma šta će cam struja, idroelektrane? Grijte se na ugalj. Ima dobar onaj “kreka” ugalj. Pun sumpora. Ne trebaju vam amurske boombe sa osslabljenim uuranom, pootrovaćete se suumprom.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Kaže gilja samo ga u turbinu nisam mećo