Published On: Ned, velj 16th, 2014

EL ZLAJA: Nijedan član nije politički preživio zamjeranje Lagumdžiji

Jedan od utemeljitelja Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i dugo godina najprepoznatljivije ime i lice ove stranke u Republici Srpskoj Slobodan Popović posljednji je u dugom nizu kadrova koji su u proteklih desetak i više godina razočarani napustili ovu stranku. Popović je trenutačno zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, a kao član predsjedništva stranke dugo godina je bio nezaobilazan čimbenik u kreiranju stranačke politike. Ili se tako barem činilo, imajući u vidu sadašnje Popovićeve tvrdnje o autokratskom načinu vladavine SDP-om. Zapravo, Popović je potvrdio ono što su deseci drugih bivših esdepeovaca tvrdili prije njega, a to je da Zlatko Lagumdžija ne trpi kritiku u stranačkim redovima te da u stranci ima mjesta samo za poslušnike. Popović kaže da je njegovo udaljavanje iz SDP-a počelo kada je javno problematizirao činjenicu da je 25 godina na čelu stranke osoba bošnjačke nacionalnosti.

Autokratska vladavina

Nešto, ali ne potpuno drugačije razloge za izlazak iz SDP-a prošle godine je naveo i dotadašnji potpredsjednik stranke Željko Komšić. Zajedno s njim od SDP-a se distanciralo i nekoliko parlamentaraca poput Hanke Vajzović u Sarajevu, Ekrema Prošića u Bihaću ili Zorana Jovanovića u Tuzli. Godinama unatrag SDP se konstantno suočavao s istim problemom. Iako raskoli i odlasci kadrova nisu strani ni drugim strankama u BiH, SDP u tome, ipak, prednjači. Iz stranke je davno, nakon sukoba s Lagumdžijom, izašao i njegov prethodnik i politički otac pokojni Nijaz Duraković. Sa strankom se morao pozdraviti i nekada njezin najutjecajniji kadar u Tuzli, glavnom uporištu SDP-a Sead Avdić. Bitku za poziciju u SDP-u izgubili su i neki drugi stari kadrovi poput Ive Komšića, Nijaza Skenderagića i Mire Lazovića. Slično je završila i politička karijera u SDP-u Sejfudina Tokića i Nermina Pećanca. Cijeli popis razočaranih i sada već bivših esdepeovaca znatno je duži. Uostalom, upravo su kadrovi ove stranke kasnije osnovali pet stranaka koje su uglavnom kratko trajale na političkoj sceni. Sličan scenarij Lagumdžiji odani kadrovi predviđaju i Komšićevoj Demokratskoj fronti (DF), u kojoj bi se, prema nekim informacijama, mogao naći i posljednji SDP-ov disident Slobodan Popović koji je u javnosti iznio svoje neslaganje s Lagumdžijinom politikom.

I najodaniji ga napustili

Zanimljivo je da su se od SDP-a i Zlatka Lagumdžije u protekle dvije godine distancirali i neki koji su ga javno pa čak i poluznanstveno okivali u zvijezde. Najpoznatiji je svakako primjer Emira Suljagića, bivšeg županijskog ministra u Sarajevu i autora knjige “Pogled na profil i ideologiju Zlatka Lagumdžije“.

VLM