Eksplozija na katoličkoj misi na Filipinima: 4 poginulih, deseci ranjenih

Četiri su osobe poginule, a 50 je ranjenih u eksploziji na jugu filipinskog otoka Mindanao tijekom katoličke misi u sportskoj dvorani državnog sveučilišta.

Misa se održavala na državnom sveučilištu u Marawiju, najvećem muslimanskom gradu u zemlji.

 

General Gabriel Viray, zapovjednik vojne divizije nazvao je eksploziju “terorizmom, koji su vjerojatno počinili islamistički militanti skupine Daulah Islamiyah Maute”.

Napad je osudio predsjednik države Ferdinand Marcos Jr. i obećao je da će ekstremisti biti privedeni pravdi.

Napad je počinjen nakon zračnog udara filipinske vojske u petak kojim je usmrćeno 11 islamističkih militanata organizacije Dawlah Islamiya-Philippine na Mindanau.

Policija istražuje je li napad na vjernike odgovor na vojnu operaciju.

 

Lanao del Sur i Maguindanao del Sur dijelovi su autonomne regije Bangsamoro na muslimanskom Mindanau.

Napadi militanata na autobuse, katoličke škole i tržnice karakteristične su za nemire u toj regiji već desetljećima.

Službena Manila je 2014. potpisala mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom islamističkom skupinom u zemlji, Fronto moro za nacionalno oslobođenje i tako okončala njihovu krvavu oružanu pobunu.

No preostale su manje skupine muslimanskih pobunjenika koji se protive miru, a među njima su i militanti koji tvrde da su povezani s džihadističkom Islamskom državom (ISIL).

U svibnju 2017. stotine naoružanih stranaca i lokalnih ljudi odanih ISIL-u okupirali su Marawi. Filipinska vojska vratila je porušeni grad pod nadzor države nakon pet mjeseci duge bitke u kojoj je ubijeno tisuću ljudi.