“EKSPERTI ZA LOGORE”: Njemce koji se budu bunili protiv korona mjera, pritvarat će u kampove s migrantima

Osobe koje budu opetovano kršile protuepidemijske mjere i lockdown u Njemačkoj bit će zadržani u pritvorima diljem zemlje, piše The Sun pozivajući se na njemački list Die Welt.

Prijedlog je to njemačkih zakonodavaca kojim žele spriječiti širenje zaraznijeg soja koronavirusa koji je prvo identificiran u Velikoj Britaniji.

Prekršitelji u istočnom dijelu Saske završit će u pritvoru u sklopu migrantskog kampa koji će se sagraditi idućeg tjedna.

Slična stvar vrijedit će i u susjednom Brandenburgu, dok će osobe koje krše pravila u Schleswig-Holsteinu biti zadržane u jednom dijelu maloljetničkog pritvora, prenosi Jutarnji.hr.

U jugozapadnoj pokrajini Baden-Württemberg prekršitelji mjera navodno će biti pritvoreni u bolničkim sobama.

Kako prenosi Die Welt, njemački zakonodavci imaju ovlasti u pritvoru držati osobe koje krše Zakon o zaštiti od bolesti, koji je savezni parlament izglasao još u ožujku prošle godine.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se bilježi porast novooboljelih od koronavirusa. Dnevno se testira oko 18 tisuća ljudi, a do sada je zabilježeno 47.440 smrtnih slučajeva.

Vlada također želi izbjeći širenje mutiranog soja virusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji u prosincu.

Smatra se da je novi soj i do 70 posto zarazniji te da je odgovoran za porast novih slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Njemački dužnosnici izrazili su zabrinutost jer se ljudi miješaju i koriste javni prijevoz više nego što je to bio slučaj tijekom prošlogodišnjeg proljetnog lockdowna.

Bavarski premijer Markus Söder kazao je da se mora početi “krajnje ozbiljno” shvaćati “zabrinjavajući” soj mutiranog koronavirusa koji bi mogao ugroziti sve napore po pitanju smanjivanja broja slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana.

Trenutni lockdown trebao bi završiti 31. siječnja, no navodno je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala članovima radne skupine CDU-a da zemlji još treba “osam do 10 tjedana strogih mjera”.