Published On: Sri, pro 26th, 2012

Ekskluzivno: Posljednji nekorumpirani službenik

Institut za sociološka i antropološko-psihološka istraživanja Federacije BiH (ISAPI FBIH), s mandatom istraživanja i na području Distrikta Brčko, došao je do nevjerovatnog otkrića: pronađen je posljednji službenik koji nije korumpiran – nikada u svojoj karijeri nije primio mito! Radi sigurnosti ove endemske vrste, ISAPI nije želio objaviti identitet ove osobe, ali su objavili da se radi o „nižerangiranom službeniku koji nema dodira sa strankama i klijentima“.
Analitičari, ali i mnoge stručne organizacije, ostali su iznenađeni ovakvim otkrićem jer se već odavno smatra da su nekorumpirani službenici izumrli otprilike 20-tak godina nakon izumiranja posljednjeg nekorumpiranog političara.
 
Tvrtko Milović l radiosarajevo.ba
„Mogućnost da zaista postoji živ i zdrav primjerak nekorumpiranog službenika, koji je pritom i seksualno zreo, otvara mogućnost da se u perspektivi ova podvrsta službenika klonira, uzgoji, i na taj način ponovo vrati u društvo. Naravno, ovo su sve mogućosti jer zaista sumnjam u rezultate ovih istraživanja, tim više što je direktor ovog instituta (ISAPI, op. a.) i sam korumpiran prilikom poznatog otkrića tzv. posljednjeg nekorumpiranog načelnika policije od prije nekoliko godina, što se pokazalo kao poptuna neistina“, izjavio je za naš medij Fikret Dž., zvaničnik SIPE zadužen za smanjenje korumpiranosti Vrtića i obdaništa kalinovičko-trnovske regije.
Da se radi o medijskoj patki nagovještava i predsjednik udruženja „Ogradimo Bosnu električnom ogradom“ Petar Kupić iz Hrvatske: „Nema šanse da postoji netko nekorumpiran u BiH, pogotovo ne u FBiH! Pa od mene su tražili mito na Informacijama Aerodroma Sarajevo!!! Uostalom, zašto ISAPI ne izađe s identitetom tog nesretnika, pa da vidimo u čemu je problem. Možda je odrastao u Crnoj Gori!?“
I zaista, mediji su pokušali otkriti gdje obitava ovo neobično biće i u kojoj instituciji radi. U državnim institucijama su nas dugo uvjeravali da kod njih sigurno ne radi, jer mito je neophodno već prilikom zapošljavanja, tako da je i teoretski nemoguće ne biti sudionik korupcije. Isti odgovor su nam dali i u zdravstvenim institucijama. U službenom dopisu Udruženja direktora zdravstvenih ustanova FBiH „Daj još“ su nam u širem pismenom odgovoru objasnili da je „višegodišnja praksa doktora da ne liječe nikog bez 100 maraka, a da se penzionere ne liječi bez obzira na cifru“ te da doktor koji odbije mito biva smješten u instituciju za mentalno oboljele.
Kategoričko odbijanje mogućnosti da nekorumpiran službenik radi u njihovoj instituciji dobili smo i u policiji, kantonalnim vladama, federalnim direkcijama, agencijama, fakultetima, školama i sudovima.
Nekorumpirani službenik nije se javio ni na anonimni telefon koji je otvoren samo za ovu priliku, a sumnja u istinitost ovog istraživanja je time sve veća.
Obični građani na mogućnost da postoji nekorumpiran službenik samo odmahaju rukom. Uglavnom odgovaraju da im je dosta gluposti. „To su prošla vremena, trebamo gledati u budućnost“, izjavio je jedan građanin Zenice. Slično misli i jedan Bugojanac: „Pa nismo budale! Ima već deset godina od kako podmićujem smećara da mi odnese smeće… šta sad pričaju da ima neko nekorumpiran?! Daj da ga ja vidim, da mu dam 100 maraka, da vidim što neće uzet!“
Slične su reakcije i drugih građana Federacije. Skeptični su i međunarodni zvaničnici. Visoki predstavnik OHR-a je izjavio da će u ovu vijest povjerovati tek ako mu se da 10.000 eura.
Kako bilo, svjetski mediji već dolaze u Sarajevo željni dobre priče ali u grad pristižu i mnogi turisti u nadi da će se uspjeti slikati s famoznim službenikom. Ipak, ima i onih koji ne dolaze s časnim namjerama. Sarajevom se proširila i priča o skupini lovaca na nekorumpirane iz Lesota. Ova opasna grupa poznata je po nizu otmica nekorumpiranih službenika iz Afrike, juga Europe i Bliskog Istoka te nasilnom korumpiranju istih. Tako je s naših prostora poznat je slučaj Ive Sanadera, koji nije želio mito, ali je bio otet od lesotoanskih razbojnika koji su ga nakon četiri dana mučenja u Austriji uspjeli natjerati da uzme 500 eura mita!
Hoće li to biti neslavni kraj i bosanskohercegovačkog nekorumpiranog službenika, vidjet će se uskoro. Ako takav uopće postoji.