Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Ekološka katastrofa na Neretvi: Ribari pozivaju Inspekciju i traže odgovore od Elektroprivrede HZHB

Must Read

Ponovno zamućenje vode uzrokovalo je neviđenu štetu ekosistemu rijeke Neretve, upozoravaju iz Udruženja sportskih ribolovaca ”Neretva” 1933. Mostar.

Neretva, naša dragocjena rijeka koja teče kroz srce Hercegovine, ponovo se suočava s velikom ekološkom katastrofom, naveli su na društvenim mrežama.

”U subotu u 19.22 sati jako zamućenje vode južno od Mostara uzrokovalo je ozbiljnu štetu cijelom ekosistemu rijeke. Prijave o ovom incidentu stižu od brojnih ribara koji su bili na Neretvi, a situacija je alarmantna. Naše službe bile su na licu mjesta i svjedočile su ovoj katastrofi.

Naši ribočuvari su na terenu u proteklom razdoblju zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim organima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija”, ističu.

Poziv inspekciji i odgovori iz HZHB

Navode kako su ogromne količine mulja puštene u Neretvu kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

Ekološka katastrofa na Neretvi - Ekološku katastrofa na Neretvi: Ribari pozivaju Inspekciju i traže odgovore od Elektroprivrede HZHB

Foto: USR Neretva 1933 / Ekološka katastrofa na Neretvi

Ovaj kanal predstavlja dio sistema koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko Blato s rijekom Neretvom.

Ističu kako se radi o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprječava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond.

”Ovim putem zahtijevamo hitno izjašnjenje od uprave Elektroprivrede HZHB o porijeklu ogromne količine mulja koja ulazi u Neretvu kroz kanal koji je izgradila Elektroprivreda HZHB. Također tražimo hitnu reakciju svih inspekcijskih organa kojima smo do sada u više navrata uputili prijave.

Potrebno je utvrditi uzroke i odgovorne za ovu ekološku katastrofu te poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila daljnja šteta”, navode.

Poziv na Hitnu akciju

Ribari apeliraju na sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe, te lokalne vlasti, da hitno reagiraju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosistema rijeke Neretve.

”Ova situacija zahtijeva promptno djelovanje i koordinaciju svih relevantnih institucija kako bi se pronašli i sankcionirali odgovorni za ovu katastrofu. Zajedničkim naporima možemo zaustaviti ovo bestijalno uništavanje ekosistema rijeke Neretve”, navode u svom apelu iz USR Neretva 1933. Mostar.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -