Srijeda, 29 svibnja, 2024

EJ HODŽA: OHR se prepao Smajkića i traži formiranje više izbornih jedinica u Mostaru!?

Must Read

I dok se zahuktavaju pregovori o provedbi odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na nametnuti Statut ovoga grada, postaje sasvim jasno kako se OHR još jednom u ovom procesu svrstao na bošnjačku stranu. Naime, hrvatskim predstavnicima u ovom procesu postavljeno je niz pitanja, ali i dano nekoliko odgovora koji potvrđuju tezu o tome kako je OHR pao pod pritiscima i prijetnjama bošnjačkih političara, osobito SDA, piše Večerenji list.

Tako je jedan od zaključaka predstavnika OHR koji su uključeni u ovaj proces kako se osjeti spremnost da Mostar bude podijeljen na više općina, iako predstavnici dva HDZ-a kategorički odbijaju ovu mogućnost.

Također. u pregovorima je istaknuto kako nitko nema primjedbi na prijedlog HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. oko provedbe spomenute odluke suda, ali u OHR-u smatraju kako je prijedlog Hrvata teško ostvariv u političkom smislu.

Jedno od pitanja je bilo i kako provesti odluku Ustavnog suda BiH u njezinim okvirima, a da se ipak oformi više izbornih jedinica u Mostaru, što je ujedno, kako doznajemo, bio alarm hrvatskim predstavnicima kako se OHR stavlja na jednu stranu u ovom procesu. U pregovorima su predstavnici OHR-a spomenuli i mogućnost povećanje broja vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, što bi bilo izrazito na štetu Hrvata u ovom gradu.

– Ne postoji način da se odluka Ustavnog suda BiH provede u svojim okvirima ako će Mostar imati više izbornih jedinica. Očito je kako netko želi preinačiti odluku najviše sudske instance u ovoj državi i još jednom nanijeti veliku štetu Hrvatima – smatra jedan od neimenovanih sugovornika Večernjeg lista.

Treba naglasiti kako su svi oni koji su nametnuli Statut Mostara sada uključeni u proces njegove promjene, što je apsurdno. Jedino Roderick Moore nije 2004. sudjelovao u nametanju “luđačke košulje” Mostaru, dok su svi ostali članovi OHR-a koji su sada uključeni u pregovore bili dio priče oko Statuta grada na Neretvi prije osam godina.

Stoga se postavlja pitanje je li uopće moguće da isti ljudi koji su Hrvatima već tada nanijeli ogromnu štetu sada ponovno kroje isti proces? Mostar je jedini veći grad u BiH gdje su Hrvati većina, ali zbog posebnih pravila, ne mogu imati konce vlasti u svojim rukama. Upravo je činjenica da su Hrvati većina u Mostaru jedini razlog zbog kojeg određeni krugovi traže posebna pravila za ovaj grad, a koja ne vrijede u Tuzli, Zenici, Travniku, Bugojnu…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -