Published On: Sat, Aug 8th, 2015

Egipat u potragu za Salopekom uključio i jurišne Apache helikoptere

Po naredbi predsjednika Egipta Abdela Fattaha Al-Sisija pokrenuta je velika potraga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom u koju je uključena i specijalna jedinica egipatske vojske te antiterorističke jedinice ministarstva unutarnjih poslova, ali i ministarstvo sigurnosti te obavještajne službe. I dok je egipatska vlada i dalje ustrojena i čvrsto se drži stava da neće popuštati teroristima, u potragu, koja se odvija na poluotoku Sinaj, uključeni su i jurišni helikopteri Apache.
Egipatske snage češljaju svaki pedalj zemlje južno od Sheikha Zuwaida, Rafaha i El-Arisha, glavnih uporišta terorističke organizacije ISIL, pa čak i nepristupačne dijelove na tom području.
Da je potraga više nego opsežna, govori podatak da su ulazi i izlazi tih gradova potpuno blokirani, a na svakih 50 metara napravljen je punkt egipatske vojske i policije. Isto tako, egipatska vojska kontrolira sve tunele koji vode prema Pojasu Gaze jer se boje da ga teroristi ne bi kroz te tunele prebacili na to područje. U međuvremenu egipatski MUP demantirao je medijske navode da je Egipat spreman platiti otkupninu te pustiti i neke od zatvorenica u zamjenu za Tomislavovu slobodu, prenosi Večernji list.
Oslobađanje žena vrlo se često koristi u zahtjevima otmičara. “Niste željeli predati zatočenike, posebno našu sestru dr. Aafiju Siddiqui, niste željeli dati novac. Stoga zaključujemo da niste imali ozbiljne namjere u pregovorima.” Dio je to pisma koje je ISIL poslao roditeljima ubijenog novinara Jamesa Foleya, koje bi možda moglo upućivati na sistem kojim se teroristi služe. Naravno, ostaje otvoreno pitanje misle li i teroristi ozbiljno. Do sada su u većini slučajeva, pa tako i kod Tomislava Salopeka, najprije tražili oslobađanje žena, a tek potom novac. Iznosi otkupnina, koji su drugi po redu izvor financiranja terorista – nakon izravne pomoći država – variraju i penju se do 132 milijuna dolara (više od 900 milijuna kuna).
ISIL je u zamjenu za Foleya tražio da Amerikanci iz zatvora puste Aafiju Siddiqui, neuroznanstvenicu podrijetlom iz Pakistana, ali s američkim doktoratom. Američki sud osudio ju je zbog pokušaja ubojstva američkih agenata dok je bila zatvorena i ispitivana u Afganistanu jer je – tvrdili su tužitelji – uzela vojno oružje i pucala u američke agente. Njezino oslobađanje tražili su i u slučaju američkog novinara Stevena Sotloffa. Japanski novinar otet u Siriji Kenji Goto pozvao je pak u poruci da ga razmijene za zatočenu Iračanku Sajidu al-Rishawi, koja je u Jordanu bila osuđena na smrt jer je trebala detonirati eksploziv 2005. u nizu napada u tamošnjim hotelima.
Iako je bila osuđena na smrt, pogubljena je tek nakon što su pripadnici ISIL-a spalili živog pilota podrijetlom iz te zemlje Moatha al-Kasabeha.I dok će vlade teško popustiti zahtjevima terorista i osloboditi zatočenike, plaćanje otkupnine događa se puno češće i redom novac daje država iz koje je oteti. U slučaju otmice dviju talijanskih humanitarki nagađalo se da je milijun eura (7,5 milijuna kuna) došlo iz džepa Silvija Berlusconija, a da su Francuzi slobodu svojih četvero državljana Al-Qa’idi platili 20 tisuća eura (oko 151 tisuću kuna).
Amerikanci pak nisu pristali platiti 132 milijuna dolara za Jamesa Foleya, a Japanci su odbili ISIL kad je za Kenjija Gota i njegova sunarodnjaka Harunu Yukawu tražio 200 milijuna dolara (1,4 milijardi kuna). Ministrica Vesna Pusić vratila se u petak navečer sa sestrom te suprugom Tomislava Salopeka iz Egipta. Tamo se slučajno susrela sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem koji je došao na otvaranje novog Sueskog kanala.
– Vesnu Pusić i obitelj otetog sreo sam u hotelu. Ponudio sam pomoć uime Srbije i kao predsjedavajući OESS-a. Rekli da dobro surađuju s egipatskim vlastima i sigurnosnim službama te da im pomoć nije potrebna – rekao je Dačić. Na internetu su se pojavila brojna nagađanja o Tomislavovoj sudbini. Hrvatski MVP moli da se ne obazire na nepotvrđene informacije.