Published On: Sub, ruj 12th, 2020

Edberg servirao, sudac na liniji preminuo

Prilikom jednog servisa, sredinom prvog seta, Edberg je pogodio linijskog suca u međunožje. Sudac je pao sa stolice i udario glavom o tada cementnu podlogu.

Kroz svoju povijest, US Open pamti velike trenutke. Velike pobjednike, heroje, poražene, ali i neke tužne dane. Jedan od takvih dogodio se 10. rujna 1983. godine. Za organizatore US Opena, jedan od najgorih dana ikada.

Nešto što ima veze sa onim što se dogodilo Novaku Đokoviću na početku drugog tjedna ovogodišnjeg izdanja turnira u New Yorku. S određenim razlikama. I u tom slučaju tenisač je pogodio suca lopticom, no iz igre, a posljedice su bile puno gore, tragičnije.

Igralo se finale juniorskog turnira, na jednoj strani je bio Stefan Edberg, tenisač koji će kasnije napraviti vrhunsku karijeru, dok je na drugoj bio Australac Simon Youl.

Prilikom jednog servisa, sredinom prvog seta, Edberg je pogodio linijskog suca u međunožje. Sudac je pao sa stolice i udario glavom o tada cementnu podlogu.

Dicka Wertheimera su hitno prebacili u bolnicu, blizini Flushing Meadowa, a meč je nastavljen. Situacija s nesretnim sucem nije bila niti malo dobra, pa je on nakon pet dana boravka u bolnici preminuo.

Wertheimerova obitelj tužila je Teniski savez Sjedinjenih Država za 2,25 milijuna dolara, na kraju je sud (vrhovni) u New Yorku presudio da udar loptice nije uzrok Wertheimerove smrti, pa je odredio odštetu od 165.000 dolara.

Ispostavilo se kako je nesretni sudac preminuo od moždanog udara kojeg je doživo baš na terenu. Jacob Fuchsberg, čija je odvjetnička kuća zastupala obitelj Wertheim, je tvrdio kako je USTA prisilila Wertheima na dodatni rizik, tražeći od njega da se ne pomjera tijekom servisa.

Nije to uspio dokazati jer su niži sudovi presudili kako je Wertheim preuzeo sav rizik svog posla na sebe.

Edberg je u tom trenutku bio poprilično potresen, razmišljao je o trenutačnom prekidu svoju karijere. Odluka suda, odnosno liječnička ekspertiza pomogla je da lakše preboli situaciju. Ipak, nikada nije govorio o tome što se dogodilo tog rujna na US Openu. ITF je nakon smrti linijskog suca promijenio pravila i oni više ne sjede u stolicama, nego stoje pokraj terena.

Edberg je te godine osvojio sva četiri naslova u juniorskog konkurenciji te je postao jedini igrač kojem je to pošlo za rukom u Open eri. Kasnije je Edberg postao broj jedan, samo nije uspio osvojiti Roland Garros. Na preostala tri velika turnira uspio je slaviti po dva puta. Pamtimo ga kao sjajnog igrača, pravog gospodina koji je igru servis – volej skoro doveo do savršenstva.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>