Published On: Pon, pro 6th, 2021

“Džihadi Marko” odbacio povezanost s terorizmom: ‘Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski‘

Marko Francišković, pritvoren zbog poticanja na terorizam u nedavnim javnim istupima, tvrdio je istražiteljima da je on iznosio samo “propagandne ideje s vizualnim efektima”, a branio se i da mu je cilj bio zainteresirati medije, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

“Ideju pohoda na Zagreb o kojoj sam pričao treba gledati u vizualnom smislu, a radi se o iznošenju mojih vjerskih i političkih stavova i zamisli. Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat. Cilj mi je bio da se kroz vizualnu prezentaciju zainteresiraju mediji. Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat što je potpuno legitimno.

Kada sam govorio da branitelji obuku svoje vojničke odore, rekao sam to jer smatram da je to vizualno upečatljivo i to je dio mojega marketinga. Kada sam spominjao oružje, o tome sam govorio jer sam u pričuvnom sastavu i naravno da bih branio državu kada bi bila napadnuta. Radi se o medijskoj propagandi. Ciljana publika su mi bili vjernici jer je Bog temelj svega. Pred zgradu HRT-a sam išao jer smo željeli dobiti medijski prostor kako bismo mogli iznositi svoje stavove”.

Rekao je ovo u svojoj obrani Marko Francišković, nedavno uhićen zbog optužbi da je u više navrata i u javnim istupima te u forumima javno poticao na terorizam, odnosno nasilno rušenje institucija Republike Hrvatske.

Francišković, kojemu je u subotu navečer istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskoga suda odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, na ispitivanju kod državnoga odvjetnika porekao je sve što mu se stavlja na teret, te više puta ponovio kako se ograđuje od bilo kakvoga nasilja i terorizma.

“U svim svojim istupima na javnim skupovima i videosnimkama ogradio sam se od bilo kakvoga nasilja. Samo sam iznosio svoje ideje koje su propagandne naravi radi predstojeće ekonomske krize i kolapsa svjetskih razmjera. Na javnom okupljanju 20. studenoga protiv uvođenja Covid potvrda na Trgu bana Josipa Jelačića rekao sam na početku svojega govora da nasilja ne smije biti, no taj dio je ispušten. Ja da ne pozivam na terorizam već upravo suprotno tome, namjeravam idejom koja nije terorizam proširiti svoje zamisli”, zaključio je Francišković.

Dodao je kako je u izjavama koristio metafore koje je koristio i u svim knjigama koje je napisao te da očito njegove metafore nisu svima razumljive jer one nemaju doslovno značenje. Francišković je pojasnio i kako se na političko djelovanje odlučio jer smatra da sada vlada jednoumlje, donosi Jutarnji list.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
1 godina prije

G.o.v.n.o friško-potučeno treba protjerati iz Hrvatske – neka ide Erdoganu pa neka zajedno objave džihad kamatama 😎 ! S.m.r.a.d i ološ 🙁 …

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Mc Haso, elitni buregdžija
1 godina prije

Tko plaća Džihad-Marka, džihad-Stipu i džihadušu-Jacu?

Zna se, Edrogan, sarajevski islamisti i Al Jazeera 😉 ! Ako već ništa ne možemo ni sarajevskim islamistima a ni islamskom lavu sa Bosfora 🙁 – možemo makar islamistićku Al Jazeeru protjerati.o.v.n.a.v.o.m motkom iz Hrvatske! Milaanoviću, Plenkoviću – pokažite bar jednom da niste samo obične beskorisne pričalice i uradite nešto za svoj narod 😎 – NOGIRAJTE AJ IZ HRVATSKE!!!

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Mc Haso, elitni buregdžija
1 godina prije

Zar tebe ovake budale i njihove izjave mogu uznemirit?Pa vas te obojica na istoj liniji.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Neka te Uzvišeni Bog čuva dobri i pravedni covjece

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Allah a ne Bog, hebo ga patak, valjda znaš kako ti se taj tvoj Bog zove 🙂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mc Haso, elitni buregdžija
1 godina prije

Hoćeš ti ikad nauciti da na Arapskome jeziku Allah znači Bog,da u Arapskim zemljama i hriscani koji tamo žive kažu Allah za Boga.

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Fino. Onda i ti počmi govoriti Bog u europskom prostoru.

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
1 godina prije

Pa u svakoj Bibliji ime za Boga je na latinskom Elohim – ista stvar kao i Allah

Mećanje
Mećanje
1 godina prije

Propagandni i ekonomski rat !? A mrsh djubre isilovsko, svi ste isti- kada prigrije šasiji, odmah za 360 stupnjeva salto mortale. Okot brez rodovnika.

Mario
Mario
1 godina prije

Hrvatski domoljube drži se, po verbalnom deliktu si unutra osuđen od onih istih koji pola stoljeća progone domoljube.