Published On: Čet, lis 28th, 2021

DŽIHAD U TRAVNIKU ’93.: Ritualna ubojstva Hrvata

Zapovjedništvo Zbornog područja HVO Vitez na današnji dan 1993. godine priopćilo je kako je u Rastovcu pokraj Novog Travnika pronađeno sedam mrtvih tijela staraca i djece koje su prethodnih dana mučki pogubili pripadnici diverzantske skupine mudžahedina.

Ovaj zločin je, pokazalo se naknadno, počinjen 25. listopada 1993. godine, a sve žrtve su bile hrvatske nacionalnosti.

Mudžahedinski zločini u Travniku

U zoru, oko četiri sata, pripadnici zloglasne 7. muslimansko-bošnjačke brigade upali su u selo i poklali sedam hrvatskih civila, a dječaku Goranu Lešiću su pritom polomili ruke i noge. Vladimir Pogarčić, tada pročelnik Ureda za zaštitu ljudskih prava Hrvatske Republike Herceg-Bosne, izvijestio je generala Francisa Briquemonta, zapovjednika UNPROFOR-a za Bosnu i Hercegovinu, o masakru tih sedam civila kao i velikom broju onih koji su odvedeni u zatočeništvo.

U Travniku su sa 1993. na 1994. godinu muslimanske snage pogubile preko 550 Hrvata, a nakon rata je ubijeno osam povratnika. Ritualna ubojstva u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljine nikada nisu adekvatno istražena niti kažnjena. Strijeljano je više desetaka obitelji od kojih se za posmrtnim ostatcima 22 žrtve i danas traga.

Ritualno ubijanje Hrvata i Srba

Primjerice, mudžahedini su oteli pet uglednih travničkih Hrvata i Srba, i odveli ih u svoju bazu u travničkom naselju OrašacIvo Fišić i Dalibor Adžaip svjedočili su o dvodnevnom mučenju pri čemu su ih nazivali “svinjama”. Ujutro su ih uz Kazimira Pobrića i Dragana Popovića odveli na jednu livadu, gdje je nekoliko desetaka mudžahedina stalo oko jedne jame uzvikujući “Tekbir! Alahu-ekber!” Dragana Popovića doveli su do jame i srušili na pod, a jedan od njih, kojega su zvali Hasan, po svjedočenju je kleknuo do Popovića i presjekao mu grkljan. U presudi stoji kako je “Hasanu bilo naređeno da odsiječe glavu sa tijela, no kako ovome to nije polazilo za rukom, prišao je jedan drugi vojnik i obavio dokraja zadatak”:

“Taj vojnik je ponosno podigao glavu Dragana Popovića, a ostali su vojnici stali klicati. Zatim je prišao zarobljenicima i prisilio ih da poljube glavu pokojnika, što su zarobljenici i učinili. Preživjeli su bili prisiljeni pokopati posmrtne ostatke, a potom su ih vratili u kuću gdje je jedan stražar Ivi Fišiću najavio da je sutradan on na redu”, kazano je na sudu.

Do kraja bošnjačko-hrvatskog rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a. Stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina opljačkana, prenosi dnevno.hr

 

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Zigica
Zigica
1 mjesec prije

U naslovu se kaze da je pogubljeno 550 Hrvata. Na kraju teksta se dodatno objasnjava da je poginulo 430 vojnika. Dakle, vojnici nisu pogubljeni nego su poginuli, jer vojnici ginu u ratu.

Dama
Dama
Odgovori   Zigica
1 mjesec prije

Idiote

never baklava
never baklava
Odgovori   Zigica
1 mjesec prije

Nisu svi hrvatski branitelji u ratu poginuli, nego su zarobljene hrvatske vojnike i civile muslimanski džihadisti divljački mučili i egzekutirali. Po uzoru na osmanlijske ISIL-ovce čiji su potomci i štovatelji.

Što bi Ivan Gundulić rekao:

Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Zigica
Zigica
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

Samo je u Ahmicima koji su prethodili sukobima u Travniku za jedno jutro ubijeno civila kao u citavom Travniku za citavo vrijeme trajanja sukoba. Imamo li sta vise pricati ?

never baklava
never baklava
Odgovori   Zigica
1 mjesec prije

Ahmići prethodili sukobima u Travniku, tvrdiš?!
Nisu Ahmići i hrvatsko selo Trusina, dogodilo se isti dan, posljedica prethodne bošnjačke agresije i okupacije hrvatskih naselja u Lašvanskoj dolini?

Boli tebe ona stvar za dokumentiranu kronologiju.

Jesi podmukli lažov, rijetko viđen, ali ni si ti kriv nego naslijeđena ti izdajnička krv.

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Vis maior
Vis maior
Odgovori   Zigica
1 mjesec prije

Ti ODMAH na AHMICE.pa jadan bio to se ne spori,KORDIC presudjen.a ovaj pomenuti zlocin je bez necije
Komandne odgovornosti a isto tako i individualne.

Zigica
Zigica
Odgovori   Vis maior
1 mjesec prije

Za zlocin u Trusini pred sudom u bih je osudjeno 6-7 direktnih izvrsilaca i komandant Bojadzic. Ubijeno je 6 vojnika i 16 civila. Za razliku od toga za Ahmice, gdje bosnjacka puska nije opalila , ubijeni su svi (oko 120 civila) koji nisu uspjeli pobjeci, bez zarobljavanja . Osudjen je pred medjunarodnim sudom kordic na osnovu utvrdjenog komandovanja operacijom i nesankcionisanje neceg sto je citav svijet vidio na tv ekranima. Dakle, u akciji je ucestvovalo nekoliko desetina vojnika (50-100) koji su pocinili zlocine prema naredbi (postoji svjedocenje prezivjelog strijeljanog mjestana) i osudjen je samo jedan direktniizvrsilac- josip bralo. Sto znaci da medju hrvatskim narodom nema nikakve zelje da se opere tog zlocina i da se izruci i svjedoci protiv ubica. Lakse je bilo zrtvovati maloumnog kordica nego blaskica i bojovnike. Velika je tu razlika, ali dobro . Svako zna svoje .

Klempo
Klempo
Odgovori   never baklava
1 mjesec prije

👍👍👍👍

Klempo
Klempo
Odgovori   Zigica
1 mjesec prije

Ne kenjaj Šibice, matere ti.

Kiklop
Kiklop
1 mjesec prije

Samo da se zna.Mnogi ubijeni bili su izmasakrirani da su se poznavali, ne po licu , nego po odjeci.Spiskove za ubijanje praviii su oni koji sada sjede u parlamentu…Sada se sve zna , a za Hag se nista nije znalo.Pitamo se ZASTO…

Klempo
Klempo
1 mjesec prije

Užas. I eu/usa zatvaraju oči na ovo!