Published On: Čet, lis 13th, 2016

Džeba: "Nerješavanje pitanja Mostara politički je cilj bošnjačkih stranaka"


“Hrvatski politički predstavnici nemaju kapacitet da sami provedu presudu za Mostar. Sve je jasnije kako se Mostar namjerno ostavlja neriješenim kako bi se spriječio napredak i razvoj u moderan europski grad te kako bi se moglo dalje politički ‘trgovati’ Mostarom. To je još jasnije nakon događanja u Stocu na dan izbora”, kaže portal Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, govoreći o situaciji nakon lokalnih izbora koji se od 2008. godine ne održavaju u Mostaru.
“Posljednji izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su 2008. godine. Ne održavaju se zato što je Ustavni sud BiH donio presudu da su nametnuta pravila za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara neustavna i diskriminatorna. Visoki predstavnik Paddy Ashdown (OHR) 2004. godine je nametnuo ta diskriminatorna izborna pravila, kroz nametnuti Statut za Mostar i nametnute izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, i time omogućio da glas Bošnjaka vrijedi četiri puta više nego glas Hrvata kad se biraju vijećnici u Gradsko vijeće”, istaknuo je Džeba.
Dodaje kako su se politički predstavnici Hrvata žalili Ustavnom sudu BiH koji je kazao kako je to neustavno i diskriminatorno te da se takva nametnuta pravila moraju promijeniti.
Ako želimo da ova država makar u određenom dijelu bude uređena, onda se mora provesti odluka Ustavnog suda. Nažalost, postoji krajnje licemjerna situaciju da se, primjerice, izričito traži poštovanje presude Ustavnog suda BiH u slučaju 9. siječnja u RS-u u kontekstu održavanja referenduma u tom entitetu, a s druge strane, odbija se provesti presuda suda za grad Mostar u kojoj je utvrđena diskriminacija u izbornom procesu. Ako želimo imati izbore u gradu Mostaru, najprije se mora prići provedbi odluke Ustavnoga suda. To je suština, smatra predsjednik mostarskog GO HDZ-a BiH.
Kao reakciju na presudu Ustavnog suda u BiH imamo neprihvaćanje bošnjačkih političkih stranaka bilo kojeg prijedloga koji do kraja implementira presudu Ustavnog BiH, uvažava poziciju srpskog naroda u Mostaru, jer nametnuta izborna pravila u kojoj su Bošnjaci imali veću vrijednost glasa, sad više ne vrijede. Ona su neustavna i diskriminacijska. To se sad mora promijeniti jer su diskriminatorna nametnuta izborna pravila su im omogućavala više vijećnika u Gradskom vijeću, ustrajan je Džeba.
Mora se znati da je nerješavanje pitanja Mostara politički cilj bošnjačkih političkih stranaka. Ovakvo stanje u Mostaru im odgovara jer je očito da jedini grad u BiH gdje su Hrvati vrlo mala većina, prema posljednjem popisu, je napravljen gradom ‘slučajem’ s posebnim nametnutim pravilima koja ne postoje nigdje u BiH, ali niti u regiji ili u Europi.
Posljedica je diskriminacija, izostanak demokracije, neravnopravnost Hrvata i namjera dugoročnog iscrpljivanja kako bi Hrvati napuštali BiH i Mostar.
“Još jedna posljedica je usporavanje razvoja grada, javna poduzeća koja teško funkcioniraju, neriješena komunalna pitanja, te nemogućnost dugoročnog planiranja i investiranja na području grada”, kaže Džeba i dodaje kako bi istaknuo popis u kontekstu grada Mostara.
Prema službenim potvrđenim rezultatima u Mostaru je popisano 105.797 stanovnika. Hrvata je 51.216, Bošnjaka 46.752, Srba 4.421 i ostalih 1.312. Stoga, bilo čija dominacija u Mostaru je nemoguća.
“Popis je pokazao gdje je došlo do promjena u sastavu stanovništva u odnosu na 1991. godinu, tko je zaista napravio etničko čišćenje, prvo u ratu, pa poslije u miru, kojeg naroda u kojim sredinama se smanjilo ili nestalo. To je vrlo lako analizirati pa utvrditi kakve se politike provode. Razbili su se mitovi i iritirajuće propagande. Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jest sada nefunkcionalna i neodrživa, mora proći kroz katarzu korjenitih strukturalnih promjena, pa tek onda iskrenih i stvarnih socijalno gospodarskih reformi”, kaže Džeba.
Upitan komentirati situaciju u Stocu nakon pokušaja održavanja lokalnih izbora, Džeba je prokomentirao kako je Stolac još jedan primjer institucionalnog nasilja nad Hrvatima.
“Nenormalno je da političko i medijsko Sarajevo opravdava, pazite ovo, napad na institucije države BiH i fizičko nasilje kandidata SDA za načelnika, Salmira Kaplana koji je fizičkim nasiljem prekinuo izborni proces u Stocu. Maria Raguža, člana Općinskog izbornog povjerenstva je udario i čovjek je završio na intenzivnoj njezi. Također je napao i predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, a sa svojim batinašima na nekoliko su biračkih mjesta napali ljude, otuđili glasačke kutije, biračke popise te razbijali općinski inventar i opremu.
Politički predstavnici bošnjaka nisu osudili ovaj čin niti su to uradili mediji iz Sarajeva nego naprotiv tog istog siledžiju pozivaju u središnje emisije i opravdavaju njegove postupke.
Očekujemo jasnu osudu ovakvoga čina iz Sarajeva, institucionalnu zaštitu i sudske procese nadležnih tijela BiH jer se bojimo istog scenarija u Mostaru”, kazao je Damir Džeba i dodao:
“Ostaje nam vidjeti što će se događati dalje, a kao Hrvati u BiH odavno smo već žrtve institucionalnog i drugog nasilja u BiH, procesa majorizacije, konstitutivnosti i ravnopravnosti samo na papiru”, naglasio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH, Mostar, Damir Džeba.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x