Published On: Uto, ožu 15th, 2022

Džaferović u Bruxellesu ponovio velikobošnjačku mantru kako Hrvati u BiH imaju i previše prava

Pozitivan utjecaj europskih institucija prema Bosni i Hercegovini od izuzetnog je značaja, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji se obratio danas u Bruxellesu Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta kada je razgovarano o aktualnim izazovima s kojima se zemlja suočava.

Naglasio je da se današnja rasprava odvija u trenutku ruske agresije na Ukrajinu. Taj čin agresije Bosna i Hercegovina je osudila i u stavovima osude pridružila se cijelom civiliziranom svijetu, dodajući da se razvoj situacije pomno prati jer postoji svijest ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu pa i u BiH, zbog čega se mora poduzeti sve kako bi se agresija što prije zaustavila.

– BiH se nalazi na prekretnici. Već više od pola godine traje politička kriza. Ona je izazvana potezima entiteta Republika Srpska. Najprije blokadom institucija BiH, a kasnije i pokušajem da entitet unilateralno preuzme nadležnosti državnih institucija. Vlasti entiteta Republika Srpska, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, otvoreno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije – podvukao je Džaferović.

Da su ovi potezi vlasti secesionistički, primijetili su i svi relevantni međunarodni akteri u svojim izvještajima i saopćenjima od Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira, do Europskog parlamenta, Europske komisije i vlasti Sjedinjenih Američkih Država, dodao je.

Vlasti entiteta Republika Srpska, kaže Džaferović, nastoje zamagliti ovu evidentnu istinu, tako što se pozivaju na “nekakav izvorni Dayton” što je sofistička formula, koja zanemaruje činjenice. Daytonski mirovni sporazum nije statičan okvir, sa zamišlju da BiH zauvijek drži u stanju u kakvom je bila 1995. godine, on je zamišljen kao dinamičan okvir, koji će osigurati obnovu i razvoj porušene BiH, uključujući i obnovu njenih državnih institucija.

– Zato je u tekst Daytonskog sporazuma i unesena odredba o uspostavljanju dodatnih državnih nadležnosti, koju vlasti Republike Srpske uporno prešutkuju kada govore o “slovu Daytona”. Državne institucije poput Oružanih snaga, obavještajne službe, državnog pravosuđa, poresnog sistema i drugih – uspostavljene su na osnovu navedene odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma – podvukao je.

Te institucije, kako je podsjetio, uspostavljene su kroz zakone u Parlamentu BiH za koje su glasali svi, pa i stranka koju vodi Dodik, a sve reforme, kojima su uspostavljene dodatne državne institucije, koje Dodik osporava, provedene su kao dio europskog puta BiH i njihovo ugrožavanje značilo bi kraj europskog puta BiH.

Vrlo važnim je nazvao da je zbog krize u funkcioniranja vlasti u BiH, prijetnji urušavanjem reformi i prijetnji otvorenom secesijom koje vode ugrožavanju mira – pojačano prisustvo Europskih vojnih snaga u BiH, kako bi se garantirala sigurnost i stabilnost u BiH.

– Vrlo opasno je i protivno svim principima vladavine prava osporavanje odluka međunarodnih i domaćih sudova, kao i osporavanje uloge visokog predstavnika u BiH. Da je Daytonski sporazum dinamičan okvir koji treba unaprijediti i približiti europskim standardima potvrdile su i presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U svojim presudama Europski sud je zatražio da se osiguraju jednaka politička prava pripadnicima nacionalnih manjina, kao i pripadnicima konstitutivnih naroda u područjima gdje se nalaze u manjini – dodao je Džaferović.

Ističe i da je mnogo puta u proteklim godinama istaknuta neistina da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ugrožen, ali Europski sud za ljudska prava je u svojim presudama presudio da su u BiH ugrožena prava Židova, Roma, Albanca, Bošnjaka, Srbina i jedne građanke koja se etnički ne izjašnjava. Ni u jednoj presudi Europskog suda za ljudska prava nije utvrđeno da je neko od Hrvata diskriminiran zbog svoje etničke pripadnosti.

– Politička stranka kojoj pripadam ima dvaput više glasova od stranke koju predvodi Dragan Čović (HDZ). Istovremeno HDZ ima više ministara na državnom i entitetskom nivou od moje stranke (SDA). Po postojećem sistemu, HDZ ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje. Zloupotrebljavajući moć koju trenutno ima već četiri godine sprečava implementaciju izbornih rezultata u Federaciji, izbor sudaca Ustavnog suda Federacije, te čak prijeti da će spriječiti održavanje idućih izbora – kaže Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH se trenutno biraju po modelu koji je utvrđen u Daytonu, podsjetio je, i po tom modelu su birani i Čović i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić zbog čega Džaferović smatra da je mnogo veći problem što svim ljudima u BiH nije omogućeno da se kandidiraju od toga što jednoj političkoj stranci i njenom kandidatu nije zagarantirana pobjeda na izborima.

Presudama Europskog suda nije zatraženo ovo što traži HDZ BiH, podsjetio je jer zahtjev HDZ-a podrazumijeva zapravo promjenu Daytonskog sporazuma, a to je moguće ako taj proces podrazumijeva i druge promjene, prije svega reduciranje ovlasti Doma naroda, koji trenutno ima neograničen potencijal za blokadu funkcionalnosti Parlamenta Federacije BiH.

– Većina Bošnjaka i Hrvata u BiH živi zajedno u entitetu Federacija BiH, treba tražiti načine normalnog zajedničkog funkcioniranja. Međutim, to se ne može činiti tako što će se zahtijevati dalje etničke podjele na čemu HDZ inzistira, već tako što će se u sistem funkcioniranja uključivati europske standarde. Naravno, ovo se odnosi i na cijelu BiH – podvukao je.

Smatra da je potrebno na bazi presuda Europskog suda ukloniti diskriminaciju iz Ustava i Izbornog zakona i usvojiti i paket tehničkih izmjena koje su predložili OSCE i Venecijanska komisija, kako bi izbori bili transparentniji.

U ovom trenutku, potrebno je također, kaže Džaferović, okrenuti se ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te je u tom smislu pozdravio usvajanje zakona u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji znače napredak na europskom putu, te se pridružio pozivima Europske komisije prema Dodiku da ne blokira ove zakone u drugom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Vidimo budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana u punopravnom članstvu BiH u Europskoj uniji. Do tog cilja, trebamo proći nekoliko važnih stepenica u procesu pristupanja, a prva je stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU jer, ne zaboravimo, da je BiH još uvijek samo u statusu potencijalnog kandidata za članstvo – zaključio je Džaferović u obraćanju članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

guest
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Trabant
Trabant
2 mjeseci prije

Mamaru vam kroaćansku izbrembam

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Trabant
2 mjeseci prije

eu retorika neces bhalijo nikada s njom u eu

Krešimir ...
Krešimir ...
2 mjeseci prije

Kme ,kme potu,re gubavo….tik tak, ..tik tak…ide palestina br.2…..ješ malo osune,ćena izdajnička gamadi …još malo….platiće te izdaju ….

🇧🇦🕌🇹🇷
🇧🇦🕌🇹🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
2 mjeseci prije

Psihijatru obavezno

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🕌🇹🇷
2 mjeseci prije

a trabanta izostavljaš ,pljuc …

UgrozeniHrvati
UgrozeniHrvati
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
2 mjeseci prije

Ti ces uskoro osunocen biti!!!

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  UgrozeniHrvati
2 mjeseci prije

Njegova Zena voli osunaćene. Zato je ovako depresivan.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
2 mjeseci prije

voliš i ti ,primaš ga redovito pa si miran..k nozi aavlijjaneru

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  UgrozeniHrvati
2 mjeseci prije

šerijat objesi o kožicu babina suneta ,more da bude tako nečemu koristan i ti babo ti

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  UgrozeniHrvati
2 mjeseci prije

a ti u anadoliji

Cakarevi doci
Cakarevi doci
2 mjeseci prije

Bar mu kosu obojite u šareno kad ponavlja ko papgaj nek i izgleda tako

Prava Istina
Prava Istina
2 mjeseci prije

Komšić je naš budući predsjednik Republike BiH. Jer zastupa stav koji je najbolji za sve narode i narodnosti koji žive u BiH !

https://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic-pred-eu-parlamentom-direktan-najvjerniji-ruski-saradnici-na-balkanu-su-covic-i-dodik/220315091

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
2 mjeseci prije

SVINJO BALINSKA VODI GA KUCI PA NA NJEMU GONI DJUBRE SAMO MU PRIJE NEGO GA NATOVARIS NASPI JEDAN KONJAK DA NEBI PREVALIO

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Prava Istina
2 mjeseci prije

je li ima brlje za sejdu kad proglasite sherijat?

Last edited 2 mjeseci prije by Lincoln
Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Radikalna hostesa senilna ima tekst i opet jedva čita, diploma kupljena, ima dečka mlađeg 30 god, radi mu još pišonja😁

Josko
Josko
2 mjeseci prije

Hostesa mudžahedina i politički fikus.

Neron
Neron
2 mjeseci prije

Dokaz da je pravni fakultet i diplomu “kupio” a nije završio i stekao znanjem 🤦

Last edited 2 mjeseci prije by Neron
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

SEFICE AKO NEZNAS GOVORIT BOLJE TI JE SUTI PAKUJ KOFERE ZA ZATVOR RADI ISILOVACA STO SI IM DAVO DRZAVLJANSTVABIH NAJ SI PAMETNIJI KAD SUTIS GDJE SI KUPIO DIPLOMU PRAVNIKA STOKO STARA

Kiseljak
Kiseljak
2 mjeseci prije

Samo smireno i do oktobra pa da Komsu zaokruzim opet.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
2 mjeseci prije

ovco sebi ga biraš

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
2 mjeseci prije

I tebi nesikiraj ima da se ponosis

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
2 mjeseci prije

23%, cipar br. 2 ili pojas gaze. možeš birati

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Dzafer u EU parlamentu demontirao plemensku uzepeovsku politiku.
Uzepeovac Covic uz Dodika oznacen kao ruski eksponent u BiH. Dalje se zna.
Budala se pokajala sto je otisla.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

koliko laže da Dodiku u oči ne može pogledati a sebe đafer kada vidi u ogledalu može samo da se pljune nebi li posta bar mrvu čovjek.

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

A europarlamentarci pogotovo predsjednik odbora za vanjsku politiku mcalister ponovili da je “BiH država 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda” i da se narodi moraju dogovoriti u pogledu izbornog zakona kakav udarac za unitariste pogotovo za Bakira i njegovog “potrčkala” Komšića 🤦

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
2 mjeseci prije

Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

je li ono popravio zube?

Loš đak
Loš đak
2 mjeseci prije

Niko da kaže šta nije tačno u ovoj izjavi,nego samo isil,mudžahedini I sl.Nikakav komentar,lakše je ovako.

Lincoln
Lincoln
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
2 mjeseci prije

Po postojećem sistemu, HDZ ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje.
Dakle, nije točno HDZ nego Hrvati je trebao reci. Dalje to vam je babo nacije potpisao 95, i medjunarodni ugovor se treba pustivati, a vi uporno to ne zelite vec imputirate da je samo rijec o Hdz-u.
Sami jedan primjer manipulacije. hoces jos?

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

😄 i što nam možete?😄 Mi Hrvati 27% 1995g Muslimani 15% 🖕Ispušili ste teroristi!

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Previše prava?To je logična besmislica. Iliti murafa.