Džaferović rekao Schmidtu da je protiv provođenja nejgovih amandmana. Hoće li ići u zatvor? Jelavića su zbog ovog progonili kao psa iako se pokazalo da je bio u pravu…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta Razgovaralo se o izmjenama Ustava Federacije i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su navedeni amandmani u skladu sa zahtjevima samo jedne političke stranke za izmjene Ustava FBiH i izbornog zakonodavstva.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da visoki predstavnik prema Daytonskom mirovnom sporazumu ima ovlasti da mijenja zakone i entitetske ustave, ali se protivi sadržaju navedenih izmjena, jer nisu u skladu s presudom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, niti s principima iz presuda Europskog suda za ljudska prava.

Istaknuo je i da je prema navedenim amandmanima produbljena asimetrija između dva entiteta, kada je u pitanju zaštita prava konstitutivnih naroda, zastupljenosti i načina odlučivanja.

Džaferović je istaknuo da konstitutivni narodi moraju imati ista prava u oba entiteta, što nije osigurano Schmitovim amandmanima, jer konstitutivni narodi imaju jedan status u Federaciji, a drugi u entitetu RS.

Džaferović je podcrtao da potpredsjednici entiteta RS, za razliku od Federacije, nemaju utjecaj u procesu formiranja Vlade i sudaca Ustavnog suda tog entiteta.

Nadalje OHR je propisao da u Federaciji premijer i potpredsjednik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ali nije isto učinio u entitetu RS, gdje i predsjednik i premijer entiteta mogu biti iz istog naroda, i gdje Bošnjaci i Hrvati nemaju utjecaj na izvršnu i zakonodavnu vlast, kao što svi narodi imaju u FBiH.

Džaferović je kazao da je OHR neophodan za funkcioniranje BiH, sve dok je na snazi Daytonski sporazum, ali da visoki predstavnik, da bi održao kredibilitet, mora raditi u interesu države BiH i svih naroda i građana.

Razgovaralo se o budućnosti Bosne i Hercegovine, očuvanju stabilnosti i mira, na osnovu Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Razgovaralo se o europskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu Izvještaja Europske komisije o napretku BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

SDA je jedina teroristička organizacija u Europi koja ima svoju državu. Zašto ih Inzko štiti?