Nedjelja, 26 svibnja, 2024

DŽABA PODRŠKA Davutoglu: BiH nije uradila svoj dio posla za NATO

Must Read

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je za „Dnevni avaz” da je politička kriza u BiH dovela do toga da BiH propusti još jednu šansu za pokretanje Akcionog plana za članstvo, koji joj je ranije uvjetno odobren.

– U biti, stvari su se pozitivno promijenile zahvaljujući, kao što znate, i našem insistiranju otprije tri godine, posebno u 2009. i 2010. godini. Bila je veoma pozitivna atmosfera i jasna odluka da će MAP status biti dodijeljen BiH poslije određenih proceduralnih pitanja. Ali, nažalost, ja moram reći ovo, zbog vladine i političke krize u Bosni i Hercegovini nije bilo odgovarajućeg progresa – konstatirao je Davutoglu sa žaljenjem.   

No, ministar vanjskih poslova Turske nije izgubio nadu da je BiH propustila posljednji vlak priključenja za NATO u dogledno vrijeme.

– Ali ja još nisam pesimista. Na svakom sastanku Vijeća NATO-a Turska postavlja pitanje Bosne kao i drugih prijateljskih zemalja iz balkanske regije. Iz nekoliko zemalja regije postoji velika podrška oko toga. Prije tri godine podrška nije bila tolika, a trenutno je imamo i sada je do bosanske strane da uradi određene poslove. Naravno, sve strane u BiH trebaju raditi zajedno da se ispune potrebni uvjeti – rekao je Davutoglu za „Avaz” u New Yorku neposredno prije polijetanja za Ankaru.

Osim ponovljenih riječi kako je službena Ankara kao rijetko kad ranije politički uz Bosnu i Hercegovinu, službeno Sarajevo nikako da profitira od podrške zemlje koja je 15. vodeća svjetska ekonomija.

Uostalom, to se pokazalo ovih dana, tijekom boravka najvišeg izaslanstva Turske u New Yorku na 67. zasjedanju Opće skupštine UN-a, gdje je o ekonomskoj situaciji u BiH malo tko govorio, uključujući i tradicionalne bosanske prijatelje, izviješatava dopisnik Avaza.

Šef turske diplomacije Ahmed Davutoglu, koji je predvodio državno izaslanstvo u UN-u, i ovaj put bio je spreman barem nakratko govoriti za sarajevski list, iznova je bio pun prijatne odanosti koju je želio pokazati prema Bosni, uz sve daljnje suosjećanje prema bosanskom stradanju i ponovo je spomenuo kako se “lekcije iz Srebrenice moraju poštovati”.

To je iznova vezao i za situaciju u Siriji. No, o ekonomskim mogućnostima ulaganja u BiH i dalje premalo ili nikako konkretno ne govori, primjećuje dopisnik Dnevnog avaza.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -