Published On: Mon, Nov 2nd, 2015

DW: Svađa se pretvara u ozbiljan sukob

Na kriznom sastanku čelnika CDU-a, CSU-a i SPD-a nije postignut dogovor oko rješavanja izbjegličke krize. Ta tema ima sve opasniju političku dinamiku za centar moći u Berlinu, smatra Christoph Strack.

 
Konflikt je stigao do Ureda savezne kancelarke. I tamo ostao. Kancelarka i šefica CDU-a razgovarala je s predsjednicima drugih dviju stranaka koje čine vladajuću koaliciju – i u ključnim točkama nema dogovora. To se događa rijetko u berlinskom političkom „pogonu“. Izbjeglička kriza unijela je krizno raspoloženje u „veliku“ koaliciju. Svi se slažu da se – ne slažu. Puše sve neugodnijivjetar.
“Konstruktivan”, takav je bio sastanak čelnika CDU-a, CSU-a i SPD-a, koji se očekivao s napetošću, rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert nakon razgovora Angele Merkel, Sigmara Gabriela i Horsta Seehofera u nedjelju (1.11.) prijepodne. „Konstruktivno“, to je za početak suprotnost od „destruktivno“. U politici se tu riječ rado koristi kad se ne može „prodati“ nikakve konkretne rezultate.
“Otvoreno, konstruktivno i orijentirano pronalasku rješenja“, tako je glasila formulacija 12 sati ranije. U subotu navečer su se sastali Merkel i Seehofer, pet sati je trajala razmjena mišljenja. O sadržaju ništa nismo saznali. „Konstruktivno i orijentirano pronalasku rješenja“, to su riječi koje obično koristi Angela Merkel kad želi nešto reći i nekim razgovorima. Za nju politika znači odlučna orijentacija prema mogućnostima rješenja. To je temeljno shvaćanje, ali ne i sadržaj.
Ostaje napeto

Christoph StrackChristoph Strack

Ne, barem u jednom od ključnih točaka oko kojih se svađaju koalicijske stranke i dalje ostaje napeto. CSU i njezin zahtjev za „tranzitnim zonama“ izravno na njemačkim granicama, i SPD sa svojim „ne“ takvim „zonama“ i vlastitim prijedlogom o „centrima za ulazak u Njemačku“ u svim saveznim pokrajinama – ta dva koncepta nisu kompatibilna. Samo oko jedne sadržajne točke je Seibert bio konkretan i priznao je da pitanja nisu razjašnjena – oko teme „tranzitne zone“.
Merkel, Gabriel i Seehofer u četvrtak žele nastaviti diskutirati. Četiri dana nakon jučerašnjeg sastanka. Ali u ta četiri dana će biti nekoliko desetaka intervjua i javnih nastupa aktera koji se svađaju. I koji su otvoreno otkrili da u koaliciji postoji sukob. S novim ultimatumima i verbalnim zaoštravanjem.
A prije četvrtka je utorak – s redovitim sjednicama klubova zastupnika. Već je i na prošlim zasjedanjima zastupnika CDU-a i CSU-a bilo velikih kritika bavarskih kolega na račun kursa šefice vlade. Već odavno su neki zastupnici u svojim vlastitim „tranzitnim zonama“, kreću se u smjeru predizbornog modusa. Koalicijski partneri neće imati ubuduće često mogućnosti da tek tako odgode donošenje rješenja. Pred nama su uzbudljivi dani.