Published On: Uto, velj. 12th, 2019

DVOSTRUKA EU MJERILA: U Madridu sude onima koji su pogazili Ustavni sud. U Sarajevu su dva takva u Predsjedništvu i upravo kroje vlast…

Španjolska se priprema za najosjetljiviji sudski proces u posljednjih nekoliko desetljeća, u kojemu e 12 katalonskih separatista suočava sa raznim optužbama, uključujući i oni za pobunu tijekom neuspjelog pokušaja secesije, krajem 2017. godine.

Suđenje, koje počinje danas, bit će prenošeno uživo na televiziji, a sve oči će biti uprte na nepristrasnost španjolskog Vrhovnog suda, prenosi AP.

#

Katalonski separatisti su već uoči suđenja doveli u pitanje kredibilitet tog suda, tvrdeći da je on marioneta španjolske vlade i da će presuda biti politička, odnosno unaprijed odlučena.

To je, međutim, odbacio predsjednik Vrhovnog suda Carlos Lesmes, rekavši da je ovaj proces najvažniji od prelaska Španjolske na demokraciju 1977. godine, nakon smrti diktatora generala Francisca Franca.

U Kataloniji je 1. listopada 2017. održan referendum o nezavisnosti, i pored zabrane koju je izrekao Ustavni sud, a 27. listopada proglašena je nezavisnost, unatoč upozorenjima vlasti. Kriza je nastavljena i nakon izbora održanih 21. prosinca iste godine u toj španjolskoj pokrajini, koji su pokazali podijeljenost katalonskog društva po pitanju nezavisnosti.

Posljednji put se u Madridu sudilo za pobunu protiv države 1982. nakon neuspjelog pokušaja državnog udara. Pukovnik Antonio Tejero zapucao je iz pištolja u parlamentu u Madridu gdje je ušao u pratnji oko 200 pripadnika civilne garde dok su tenkovi bili spremni za izlazak na ulice.

Taj pokušaj vojnog državnog udara je propao, a Tejero je bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 30 godina.

Danas, 36 godina kasnije, španjolsko državno tužiteljstvo traži 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade Katalonije.

#

Među optuženima je osmero consellera (ministara) katalonske vlade, bivša predsjednica katalonskog parlamenta te dvojica lidera nevladinih organizacija. Njima prijete nešto niže zatvorske kazne također za pobunu, neposlušnost i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Većina ih se nalazi oko godinu dana u pritvoru te će ih ispitati sedmero sudaca u glavnoj dvorani suda u Madridu. Tijekom suđenja koje bi moglo trajati do kraja svibnja, a presuda biti donesena na ljeto ili jesen bit će ispitano oko 600 svjedoka. Među njima i bivši španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy, koji je bio na vlasti u vrijeme referenduma,  predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent i gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Nekoliko bivših članova vlade predvođenih predsjednikom Carlesom Puigdemontom otišlo je u inostranstvo odmah nakon izglasavanja republike te su zajedno s onima koji su ostali u Barceloni optuženi za pobunu. Puigdemonta je Belgija odbila izručiti te on iz mjesta Waterloo pored Bruxellesa vodi međunarodnu kampanju u korist nezavisnosti.

U ponedjeljak poslijepodne u Madridu su bile pojačane mjere sigurnosti, uklonjeni košare za smeće oko zgrade suda te su zabranjena okupljanja u blizini.